Wat ontbreekt er nog in je woonkamer om het mooi en gezellig te maken? Ontdek de kleine details die het verschil maken

door Natasja

22 Februari 2022

Wat ontbreekt er nog in je woonkamer om het mooi en gezellig te maken? Ontdek de kleine details die het verschil maken
Advertisement

Na de keuze van de kleuren van de muur en de stijlen en modellen van de meubelen is het grootste deel van de inrichting van een kamer klaar, maar daar houdt het niet mee op. Als je erin gaat wonen, breng je onvermijdelijk veranderingen aan, misschien voeg je hier en daar wat accessoires toe, die zich soms ophopen en meer rommel maken dan wat anders. En soms besef je niet dat je iets over het hoofd hebt gezien.

De verschillende kamers van het huis moeten altijd gezellig en aangenaam zijn, en de woonkamer is de plaats waar je momenten van ontspanning doorbrengt, alleen of met gasten, dus misschien verdient deze kamer meer dan de andere ruimtes om altijd in orde en mooi ingericht te zijn. Waar moet je doen om deze ruimte mooier en comfortabeler te maken? Hier zijn wat tips van de experts.

Advertisement

Opstelling van de meubelen

De banken en fauteuils die in de woonkamer terechtkomen, moeten op zich comfortabel zijn, dus nooit te hard of te zacht, maar ook zo gerangschikt dat er voor iedereen een comfortabele ruimte ontstaat.

Bedenk hoeveel tijd je er wilt doorbrengen en of je vaak gasten hebt 's middags en 's avonds: als de nadruk op de televisie ligt, moet iedereen hem goed kunnen zien, maar als je meer van een ruimte houdt om samen te praten, zorg er dan voor dat elk meubelstuk naar het andere is gericht, zodat er een ruimte ontstaat waar iedereen de anderen kan aankijken.

Advertisement

Lege hoeken

Als er een hoek van de kamer is, ook in de hal, die kaal is, zet er dan een decoratief element in. Van eenvoudige wandlijsten, of ook mooi vormgegeven planken, tot een vaas met een plant (als er voldoende licht is) of een tafeltje met wat decoraties.

Kussens

Kussens, wel of niet? Het zijn zeker voorwerpen die kleur en patroon toevoegen aan de totale inrichting, zodat ze altijd mooi zijn om naar te kijken als ze echt bij de rest van de kamer passen. Maar als het er te veel zijn en je ze telkens moet verwijderen als je op de bank of stoel wil zitten.... is het beter om ze helemaal weg te doen. Laat altijd alleen die dingen liggen die het zitten en ontspannen in de woonkamer echt comfortabeler maken.

Decoraties

Als je kasten, boekenkasten of andere meubelen met een plat oppervlak hebt, wordt dat een verzamelingspunt voor duizend voorwerpen die je daar neerzet en vergeet. In plaats daarvan zou je het kunnen versieren met een goed doordachte samenstelling van voorwerpen, maar zonder te overdrijven. Op die manier is de ruimte bezet en is er geen risico op rommel.

Salontafeltje

In het midden van de woonkamer staat altijd een tafeltje, en vaak zet je er uiteindelijk ook van alles op. Maar welk model het ook is, het is nooit zo mooi als wanneer het (bijna) helemaal leeg is. Dus als er gasten komen of als je snel een hapje wilt eten, heb je een plek om de borden en dienbladen neer te zetten.... die dan gelijk weer terug naar de keuken gaan!

Advertisement

Verlichting

Maak veel lichtpunten, zodat elk gebied verlicht is, en je kunt kiezen welk licht je aan laat. Omgeven door donkere hoeken maakt de ruimte minder aangenaam, vooral wanneer je iemand op bezoek hebt.

Het is ook raadzaam zichtbare kabels altijd te verbergen en te overwegen gordijnen voor ramen te verwijderen: als er geen gevaar is voor nieuwsgierige blikken, oogt een raam zonder gordijnen groter en visueel minder "rommelig".

Soms is het enige wat nodig is om een woonkamer te veranderen, deze dingen te veranderen!

Advertisement