Kan keukenzout echt afvoeren ontstoppen?

door Natasja

22 Februari 2022

Kan keukenzout echt afvoeren ontstoppen?
Advertisement

Er zijn veel DIY middelen die kunnen worden gebruikt als eerste noodmaatregel wanneer je onaangename geuren opmerkt of verstoppingen vermoedt in de afvoer van de badkamer of keuken, en afhankelijk van het geval kunnen ze effectief zijn.

Een van de populairste middelen is om een grote hoeveelheid zout in de leidingen te gieten, met als argument dat de consistentie van zout de vetophopingen op de wanden van de leidingen zal doen verdwijnen en het water beter zal doen weglopen. Het middel kan onder bepaalde omstandigheden werken, maar er zijn andere middelen die doeltreffender zijn. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Zout erin gieten kan helpen, maar alleen als het niet te veel is en gevolgd wordt door veel kokendheet water. Maar let op, kokendheet water mag niet worden gebruikt voor PVC-buizen, omdat ze dan vervormd kunnen raken. En aangezien de hoge temperatuur van het water het grootste deel van het werk doet, is het gebruik van zout ook niet zo essentieel voor metalen buizen.

Welke alternatieven kan je proberen?

  • Als de leidingen echt verstopt zijn door de opeenhoping van olieachtige of vettige stoffen, kan baking soda helpen in de zin van het absorberen en verminderen van de onaangename geuren die van dit vuil afkomstig zijn.
  • Kokendheet water en een beetje zeep, of ook een paar eetlepels borax, kunnen het vet oplossen en ervoor zorgen dat de verstoppingen door de leidingen glijden als de verstoppingen niet erg groot zijn of net gevormd zijn. Dit is een manier om te voorkomen dat het probleem ernstiger wordt.
  • Ook hier kun je (voor niet al te ernstige gevallen) proberen er een glas baking soda en vervolgens witte azijn in te gieten (twee of drie glazen). Zolang de twee reageren en een emulsie vormen, kan de mechanische werking ervan helpen het probleem te deblokkeren. Vervolgens weer heel warm water (altijd oppassen met PVC-buizen) erin gieten.

Wanneer deze methoden niet het gewenste resultaat opleveren, moet men handmatig ingrijpen, met loodgieterssondes, d.w.z. flexibele buizen met een zwengel of een tang en een punt waarmee het materiaal dat de afvoer verstopt kan worden vastgegrepen, die in deze gevallen nuttig kunnen zijn. Om ze te gebruiken, moet je soms een paar stukken leiding onder de gootsteen demonteren, dus zet eerst een grote teil neer waar water uit zou kunnen komen.

Natuurlijk zijn deskundige loodgieters, die eventueel hydrojetting kunnen toepassen, altijd de beste optie als al het andere niet lukt, om verdere schade te voorkomen.

Advertisement