Kruiden altijd klaar hebben om mee te koken? Ontdek hoe je handige blokjes maakt!

door Natasja

07 April 2022

Kruiden altijd klaar hebben om mee te koken? Ontdek hoe je handige blokjes maakt!
Advertisement

Er zijn een aantal nuttige methoden om verse kruiden, die in de koudste perioden van het jaar en soms zelfs in de heetste zomerperioden moeilijk te vinden zijn, lang houdbaar te maken. Een van de handigste is ze in te vriezen, zodat je blokjes klaar hebt om in een pan te doen, al in porties ingedeeld en eventueel ook gevuld met een mix van verschillende aroma's.

Hieronder leggen we de zeer eenvoudige methode uit om deze blokjes te bereiden, en enkele andere alternatieven om je favoriete kruiden lang te bewaren.

Pluk alle blaadjes en takjes van aromatische kruiden die je nodig hebt van de planten: soms is dit een manier om het meeste te redden voordat de winter aanbreekt, maar het is ook nuttig wanneer je een plant moet snoeien - bijvoorbeeld van rozemarijn of tijm - die te veel is gegroeid en je de takjes niet wilt weggooien. Als je delen van planten wilt afknippen, doe dat dan in elk geval met een zeer scherpe, gesteriliseerde schaar (of een mes) en als je de plant zo lang mogelijk wilt laten meegaan, zoek dan altijd uit wat de beste manier is om dit te doen. Er zijn planten die moeten worden gesnoeid, andere die zelfs het meest agressieve snoeien kunnen verdragen zonder het risico te lopen dood te gaan. Kortom, bladeren plukken kan ook een gelegenheid zijn om een weelderiger plantengroei te bevorderen!

Onverdrijf in ieder geval niet in het verkleinen van de plant. Je moet voldoende vegetatie overhouden om het voortbestaan van de plant te garanderen, en ook vermijden dat alle bloeiwijzen worden verwijderd: aromatische planten zijn favoriet bij bijen en andere insecten die essentieel zijn voor ons ecosysteem.

Maak de bladeren en takjes schoon: was ze op dezelfde manier als fruit en groenten om bacteriën en andere verontreinigingen te verwijderen, druk ze dan voorzichtig tussen twee vellen keukenpapier om te drogen en laat ze aan de lucht drogen.

Snij ze in kleine stukjes en hak ze fijn alsof je ze op dat moment in een of ander gerecht gaat gebruiken.

Advertisement

Nu hoef je alleen nog maar de verschillende vakjes van een of meer ijsblokjesbakjes voor de helft met de kruiden te vullen: je beslist zelf of je in elk vakje een paar verschillende soorten mengt of niet.

Vul elk vakje met olijfolie, zodat de kruiden volledig bedekt zijn.

Dek de bakjes goed af met plasticfolie en zet ze in de vriezer.

Alternatieve methoden

Als je liever met boter en kruiden kookt, kun je ook rolletjes boter in de vorm van een worstje maken, die je dan in plakjes snijdt om zo veel te gebruiken als je nodig hebt.

Het proces is heel eenvoudig: gebruik boter op kamertemperatuur, die zacht genoeg is om mee te werken, en doe die in een metalen of keramische kom, voeg vervolgens je favoriete gehakte kruiden toe (tijm, bieslook, enz.) en meng alles goed met een spatel om het te verdelen. Raak het niet met je handen aan, want door de hitte zal de boter te veel smelten. Wanneer jede kruiden goed in de boter hebt verdeeld, gebruik huishoudfolie (of ook bakpapier) om een rolletje te vormen, net als een worstje.

Je kunt het verpakt in huishoudfolie of ook aluminiumfolie bewaren, maar dan moet het wel in de koelkast worden bewaard en is het even lang houdbaar als de oorspronkelijke boter.

Anders zijn er altijd mogelijkheden om de kruiden te drogen en ze in potjes te bewaren. Dit kan worden gedaan door het volgende te doen:

  •     Bewaar de bundels naar beneden hangend op een droge, koele en donkere plaats, afgedekt met neteldoek of gaas om te voorkomen dat ze stoffig of vuil worden;
  • Met een voedseldroger;
  • Bak ze in de oven op de laagste temperatuur gedurende ongeveer een uur en draai ze na 30 minuten om zodat ze gelijkmatig drogen.

Welke methode verkies jij?

Advertisement