Spijkers in de grond: werken die echt om planten te voeden? Zoek uit hoe je ze het ijzer geeft dat ze nodig hebben

door Natasja

23 Maart 2022

Spijkers in de grond: werken die echt om planten te voeden? Zoek uit hoe je ze het ijzer geeft dat ze nodig hebben
Advertisement

Een van de meest oude en populaire mythen in de wereld van het tuinieren is dat het begraven van roestige spijkers rond planten helpt om de grond te verrijken met ijzer, een element dat ze zeker nodig hebben en dat in sommige gevallen, als het in het juiste percentage aanwezig is, ook een verandering in de kleur van de bloemen veroorzaakt. Er zijn duizend anekdotes en zelfs recepten volgens welke het inbrengen van ijzeren spijkers in een citroen deze spijkers zou doen roesten en zo het ijzeroxide verkrijgen dat de planten nodig hebben.

Het probleem met deze theorieën is dat ijzeroxide een volledig onoplosbare stof is, dus als het in de bodem terechtkomt, is er geen manier voor planten om zich ermee te "voeden". Spijkers hebben dus geen zin. Maar hoe kan je het tekort aan ijzer in de bodem verhelpen?

via Laidback Gardener

Advertisement
Pexels,Maxipixel, Wikimedia Commons

Pexels,Maxipixel, Wikimedia Commons

Het komt eigenlijk zelden voor dat planten een ijzertekort hebben, maar als je beseft dat het percentage van dit element in de grond moet worden verhoogd, moet je proberen de pH van de grond te verlagen. Als de grond alkalisch is (pH hoger dan 7) is het ijzer wel aanwezig, maar zodanig aan andere deeltjes gebonden dat de planten het niet kunnen opnemen.

Hoe kun je zien of planten een ijzertekort hebben? Wanneer dit gebeurt, is er een vrij herkenbaar symptoom: de bladeren worden geel, behalve op de nerven (dit staat bekend als ijzerchlorose).

Dus om de pH te verlagen en de grond wat zuurder te maken kun je het volgende doen:

  • Zwavel toevoegen (met behulp van specifieke producten, zoals bepaalde meststoffen, die rijk zijn aan zwavel);
  • Meng potgrond met sphagnum mos, dat je in grote zakken kunt kopen bij tuincentra of online;
  • Strooi een oplossing van ijzersulfaat rechtstreeks op de bladeren (het is verpakt verkrijgbaar, en je moet de op de verpakking aangegeven doses aanhouden, zelfs als je de aanbevolen concentratie verlaagt)
  • Besproei de grond rond de kraag van de plant met een ijzerchelaatoplossing (deze is ook in de winkel verkrijgbaar en geldt hetzelfde als voor ijzersulfaat).

Helaas is dit een van die gevallen waarin een DIY middel niet kan helpen, maar gelukkig kun je gemakkelijk het juiste "medicijn" op de markt vinden om je planten weer gezond te krijgen!

Advertisement