Als je onkruid niet langer in je tuin wilt zien, gebruik dan deze natuurlijke, DIY methode

door Natasja

13 Juni 2023

Als je onkruid niet langer in je tuin wilt zien, gebruik dan deze natuurlijke, DIY methode
Advertisement

Er zijn delen van de tuin waar het mooi is om de natuur te zien bloeien, en andere delen waar we bepaalde uitbundige soorten altijd op afstand zouden willen houden: we hebben het over het onkruid dat hardnekkig tussen de kieren van verharde oppervlakken kan ontspruiten. In feite is er maar een klein beetje grond voor nodig dat bepaalde zaden en sporen er elk jaar weer in slaagt om uit te groeien tot vele groene pollen.

Met een beetje zon en regen groeit dat onkruid soms buiten alle proporties, is soms moeilijk uit te roeien en dwingt ons in elk geval om het voortdurend in de gaten te houden. Wat kunnen we doen om het te verwijderen in gebieden waar andere soorten die we willen houden niet groeien? Een paar natuurlijke ingrediënten die we waarschijnlijk al in de keuken hebben, kunnen helpen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Ga naar de keuken op zoek naar:

  • Azijn. Het kan elke soort zijn, maar de sterkste van allemaal, witte alcoholazijn, is de azijn die de beste resultaten garandeert.
  • Keukenzout, bij voorkeur fijn zout. Epsomzout is ook prima.
  • Een spuitfles
  • Een trechter om het makkelijker te maken

Hoe bereid je je natuurlijke onkruidverdelger voor?

1. Vul de spuitfles met azijn. Zonder te verdunnen zal het krachtiger zijn.
2. Voeg ongeveer vier eetlepels zout toe en help jezelf met de trechter zodat het zich niet overal verspreidt en sneller is.
3. Sluit de fles en schud goed om het zout op te lossen.

Een extra trucje? Voeg een druppel afwasmiddel toe aan het mengsel, zodat de vloeistof beter aan de planten hecht.

Je bent nu klaar om het zelfgemaakte onkruidverdelger toe te dienen. Je kunt op elk moment spruiten, maar het is het beste als het niet te warm is, dus 's ochtends of 's avonds, zodat de azijn niet verdampt. Probeer het ook toe te dienen als het niet gaat regenen. Nogmaals, spuit overvloedig op het onkruid, maar als er andere planten in de buurt zijn die je wilt behouden, wees je er dan van bewust dat elk onkruidbestrijdingsmiddel ze zal beschadigen, zelfs een als dit. En in dat geval is handmatig wieden nog steeds het beste middel.

Het duurt meestal 24 uur voordat kleine zaailingen zijn afgestorven. In het geval van de sterkere, grotere zaailingen is het nodig om de handeling elke dag te herhalen totdat je ziet dat ze zwart worden of hun kracht verliezen. Het is echter een geschikter middel voor onkruid dat nog jong is dan voor onkruid dat de grond goed heeft overgenomen.

Advertisement