Viooltjes: nuttige tips voor het kweken en de beste verzorging

door Natasja

21 Maart 2023

Viooltjes: nuttige tips voor het kweken en de beste verzorging
Advertisement

Viooltjes zijn zeer veel voorkomende en populaire bloemen vanwege hun zeer kleurrijke en langdurige bloei, waardoor ze zeer gewilde hoofdrolspelers zijn in bloemperken en borders in de tuin, maar ook in plantenbakken of potten, ook hangende op balkons en terrassen. Het viooltje, een vaste plant die gewoonlijk als eenjarige of, in streken met een milder klimaat, als tweejarige wordt geteeld, is tegenwoordig verkrijgbaar in een groot aantal hybriden, eveneens zeer koudebestendig, die zich onderscheiden door de kleur van hun bloemblaadjes, meestal effen of tweekleurig.

Viooltjes worden vanaf het einde van de zomer gekweekt en bloeien vanaf de herfst en gedurende het hele koude seizoen, maar kunnen ook in het voorjaar worden geplant voor zomerbloeiers, die vrolijkheid en kleur brengen op het balkon of in de tuin, en kunnen alleen of samen met andere soorten worden gekweekt. Hieronder leggen we uit hoe je ze gezond en bloeiend kunt houden.

Advertisement

Kweken en verzorging

Kweken en verzorging

Koichi Oda/Wikimedia Commons

Je kunt viooltjes kopen in kwekerijen, waarbij je de voorkeur moet geven aan planten met veel knoppen of bloemen die nog niet helemaal open zijn. Plaats hem bij voorkeur in matige schaduw, zodat hij het beste bloeit. Op volledig beschaduwde plaatsen zal de bloei spaarzamer zijn, terwijl hij in de volle zon lijdt door de watmte, vooral als het erg droog is. Afhankelijk van wanneer je hem wilt zien bloeien, vind je viooltjes in kwekerijen van augustus tot maart of april. 

Als je meerdere planten in dezelfde pot kweekt, laat dan minstens 10-12 cm tussen elke plant, zodat ze de nodige ruimte hebben om te groeien. 

De grond moet altijd vochtig maar nooit nat zijn, om te voorkomen dat het water stagneert, wat wortelrot zou kunnen veroorzaken. Voor bloeiende planten wordt om de 15 dagen bemesting met vloeibare meststof aanbevolen. 

 

Om ervoor te zorgen dat de plant steeds nieuwe knoppen afgeeft, moet u verdorde bloemen voortdurend verwijderen, zodat de kleur nooit uit uw potten verdwijnt.

Advertisement

Teelt uit zaad

Teelt uit zaad

Salicyna/Wikimedia Commons

Aan het einde van de bloei laten de viooltjes hun zaden op de grond vallen, die gemakkelijk wortel schieten en het volgende seizoen weer uitlopen. De nieuwe planten zullen echter waarschijnlijk lijken op een van de ouders van de hybride die je hebt gekocht. Dit is niet per se een slechte zaak, want je kunt ook genieten van de nieuwe bloei, maar als je meerdere jaren dezelfde hybride wilt kweken, is het beter om commercieel zaad te kopen, gemaakt door handbestuiving.

Het kweken uit zaad vereist de volgende stappen:

  • stratificatie: leg de zaden op een bakje met vochtige aarde en laat ze twee weken afgedekt liggen tot ze ontkiemen.
  • dek het bakje af en verplaats het naar een lichte plaats en houd de grond vochtig.
  • verpotten: verpot de zaailingen wanneer ze enkele centimeters hoog zijn en twee paar echte bladeren hebben.
  • na twee weken kun je ze naar hun definitieve plaats brengen, waarbij je ervoor zorgt dat ze geleidelijk naar buiten worden verplaatst.

Ongedierte en veel voorkomende problemen

Ongedierte en veel voorkomende problemen

David J. Stang/Wikimedia Commons

De meest voorkomende plagen op viooltjes zijn slakken, vooral in natte seizoenen, terwijl ze af en toe kunnen worden geparasiteerd door bladluizen. In dat geval is het beter om ze met insectenzeep te bestrijden dan met een waterstraal, omdat de viooltjes dan aangetast kunnen worden. 

Schimmelproblemen kunnen vaak voorkomen, waaronder wortel- of kroonrot, waardoor de plant verwelkt en de stengel dicht bij de grond zwart wordt. Dit probleem kan worden vermeden door correct te doseren en de verdringing in de potten te beperken.

Als de planten daarentegen bruine bladeren vertonen, kan de oorzaak meeldauw zijn; verwijder in dat geval de aangetaste bladeren en zorg voor een constante luchtverversing. 

Als je tenslotte vlekken ziet, kan de oorzaak verschillende schimmels zijn, zoals roest, schurft of anthracnose. Ook hier is het belangrijk om te zorgen voor een correcte luchtcirculatie, op de juiste manier water geven en te bemesten. 

Nu ben je klaar om je balkons te laten bloeien!

Advertisement