Voor weelderige geraniums kun je een krachtige en volledig natuurlijke meststof bereiden

door Natasja

09 Juni 2023

Voor weelderige geraniums kun je een krachtige en volledig natuurlijke meststof bereiden
Advertisement

Bij mooi weer beginnen ze te pronken met hun felgekleurde bloemen op vensterbanken en balkons: dit zijn geraniums, een van de populairste en meest gekweekte planten in vele delen van de wereld, van de stad tot de zee en de bergen. Hoewel de meeste geraniums (zo noemen we de planten die eigenlijk pelargoniums zijn) vrij gemakkelijk te kweken zijn, zijn ze niet altijd op hun best. We weten dat ze zon nodig hebben, ze hebben niet constant water nodig maar we kunnen ze ook niet lang vergeten, en dan zijn er nog een hele reeks voorzorgsmaatregelen als het gaat om schoonmaken en snoeien die, als je het goed onthouden hebt, zorgen voor gezonde en mooie planten.

Maar wat als we ze ook een extra boost willen geven? Wat als we een krachtige meststof willen gebruiken, maar zonder chemische formules te gebruiken? Het is ook mogelijk om te profiteren van een uitstekend natuurlijk middel voor geraniums, op basis van lupine.

Advertisement
Creativo

Creativo

Je hebt het goed begrepen, we hebben het over de zaden van de peulvrucht Lupinus (die op zijn beurt een van de hoofdrolspelers is van groenbemesting, oftewel het telen van planten op een stuk grond om deze vervolgens onder te ploegen of te mulchen), en ze zijn ook eetbaar. In feite behoren ze tot dezelfde familie als bonen, tuinbonen en linzen.

Er zijn zelfs meststoffen op de markt die gemaakt zijn van gemalen lupine. Waarom is dat, vraag je je af? Wel, deze zaden zijn rijk aan stikstof, en ook aan fosfor en kalium, de drie stoffen waarmee de verschillende delen van elke plant zich voeden, en die, in verschillende verhoudingen, voorkomen in de verschillende soorten meststoffen die er bestaan.

Ze worden gedroogd en dan vermalen. Op deze manier kunnen ze heel lang bewaard worden en elke keer moet er ongeveer 40 tot 60 gram verspreid worden over de grond van potten met een diameter van 30 tot 50 cm. Als ze kleiner zijn, verminder de hoeveelheid lupine dan evenredig.

Als je een ander natuurlijk middel wilt proberen om geraniums te bemesten, dan kun je dit middel op basis van biergist proberen: neem een blokje verse biergist (ongeveer 25 gram) en 220 gram suiker en meng alles in een gieter van 10 liter. Om het makkelijker te maken, neem je een kom met 500 ml warm water, los je de gist en suiker erin op, giet je het in de gieter en verdun je het met de rest van het koude water. Besproei de grond (niet de bladeren!), maar wees voorzichtig. Dit product moet niet absoluut worden gebruikt, maar je moet elke keer 250 ml van de meststof in 10 liter water verdunnen.

Veel plezier met tuinieren!

Advertisement