Altijd een lekker ruikend huis? Dat is mogelijk door 6 geheimen te koesteren

door Natasja

16 Juni 2023

Altijd een lekker ruikend huis? Dat is mogelijk door 6 geheimen te koesteren
Advertisement

Je doet je best om af te stoffen en schoon te maken, en misschien is alles echt glanzend, maar toch ruikt het huis niet zo lekker als je zou willen. Wat kan de reden zijn? Eigenlijk kunnen er verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan zo'n situatie, maar er zijn ook een aantal trucs die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat elke kamer in huis altijd lekker ruikt.

De kamers luchten is van fundamenteel belang, net als ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk licht binnenkomt: de zon is de eerste en sterkste natuurlijke bondgenoot tegen de verspreiding van schimmels en zwammen, die inderdaad goed gedijen in vochtige en donkere omstandigheden en vaak de hoofdoorzaak zijn van onaangename geuren in kamers. Dit al doen, en misschien dekens, lakens en kussens buiten uitkloppen en ze elke dag een tijdje aan de lucht blootstellen, helpt je enorm (en in het geval van beddengoed, helpt het je ook om beter te slapen). Maar welke andere trucs kunnen nuttig zijn om het huis lekker te laten ruiken?

Advertisement
Anna pou/Pexels

Anna pou/Pexels

  1. Ontvochtigen: zoals we al zeiden, als de kamer in kwestie niet vochtig is, zijn onaangename geuren al bijna helemaal verdwenen. Als het huis de neiging heeft vochtig te zijn, vermijd dan tapijten, grote kleden of zware gordijnen, die vocht opnemen en het alleen maar erger maken. Dan zijn er ook nog, vooral in badkamers, voorwerpen zoals sponzen om te wassen, of sponzen om toiletten mee schoon te maken, en handdoeken voor lichaam, gezicht en haar, of ook badjassen, die heel vaak moeten worden verschoond en in feite op zijn minst uit de buurt moeten worden gehouden van de douche of badkuip, die de meeste stoom en vochtigheid produceren. Uiteraard is het ook uitstekend om regelmatig een ontvochtigingsapparaat te gebruiken of ook een DIY middel (vooral op basis van zout of baking soda) toe te passen.
  2. Koelkast schoonmaken: de keuken is vaak de plek die onaangename verspreidt als er voedsel is bedorven. Controleer de koelkast vaak en houd hem schoon. Lekkages die worden veroorzaakt door voedsel dat uit het bakje loopt, moeten ook snel worden verwijderd. Afhankelijk van het voedsel moet je altijd geschikte papieren bakjes of folies gebruiken: het is een extra gedoe bij het bewaren, maar het bespaart tijd en moeite bij het opruimen achteraf.
  3. De bronnen van onaangename geuren: elke vuilnisbak, maar ook alle luiers of hygiënische apparaten in huis, ook die voor de viervoeters, moeten zo vaak mogelijk worden gecontroleerd en vervangen. Als je vieze geuren ruikt, betekent dit dat dat onderwerp er niet moet zijn. Ook de deksels (aan de binnenkant) van vuilnisbakken mogen niet worden vergeten en moeten minstens één keer per maand worden schoongemaakt.
  4. Stoffen: beddengoed is al genoemd, net als kussens, hoofdkussens, gordijnen en tapijten. Alle zachte, gestoffeerde en stoffen oppervlakken hebben de neiging om geuren te absorberen. Of het nu zweet is, rook, de geuren die vrijkomen bij het koken of ook gewoon een muffe geur, het eerste wat je moet doen is ventileren, maar dat is vaak niet genoeg. Zorg dus voor een routine, misschien te volgen met behulp van waarschuwingen op de kalender van je mobiele telefoon, om alles regelmatig te wassen. We weten dat lakens, badhanddoeken en theedoeken vaak gewassen moeten worden, maar woonkamerkussens, kleedjes of gordijnen kunnen zeker langer wachten.
  5. Ongeparfumeerde luchtverfrisser: misschien hou je gewoon van de frisse geur van een schoon huis en is de geur van het schoonmaakmiddel voor de oppervlakken of het wasmiddel voor het wasgoed dat wordt opgehangen meer dan genoeg. Dan kun je alleen onaangename geuren neutraliseren. Er zijn middelen op basis van baking soda of actieve kool die perfect zijn.
  6. Delicaat geurende luchtverfrissers: deze kun je bijvoorbeeld af en toe op huishoudlinnen spuiten. Maak een sprayflacon aan met gelijke delen gedestilleerd water en isopropylalcohol en voeg 20 druppels etherische olie (of een mix) naar smaak toe en spuit op gordijnen en bekleding.  Anders kun je geurstokjes gebruiken, die heel lang meegaan en als je de stokjes niet weggooit wanneer ze hun oorspronkelijke geur verliezen, kun je je daarna je uitleven met het maken van andere luchtverfrissers met veel DIY recepten. Geurstokjes werken in grote kamers, terwijl voor kleinere kamers, zoals een badkamer, een goede potpourri volstaat - en die kun je ook zelf maken!

Een paar gelijksoortige trucs en het huis zal altijd aangenaam geparfumeerd zijn!

Advertisement