De rode fluweelmijten op het balkon: 5 goede strategieën om ze uit de buurt van de was te houden

door Natasja

09 Juni 2023

De rode fluweelmijten op het balkon: 5 goede strategieën om ze uit de buurt van de was te houden
Advertisement

Een van de weinige ongemakken van warm weer is de terugkeer van allerlei insecten, van de vliegen die de huizen lastigvallen tot de muggen die de nachten lang en kwellend maken. Onder hen zijn ook een paar heel kleine gasten, ongevaarlijk maar ongelooflijk vervelend omdat ze, als ze worden geplet, lelijke rode vlekken achterlaten op muren, meubels en stoffen: rode fluweelmijten.

Deze insecten zijn eigenlijk heel nuttige kleine mijten, want ze voeden zich met larven die mogelijk schadelijk zijn voor planten en veroorzaken geen schade bij mensen, behalve subjectieve intoleranties. Ze zijn echter wel heel vervelend omdat ze bij het pletten een rood pigment afgeven dat vlekken kan maken op stoffen.

Hoe raak je ze kwijt? We stellen vijf uitstekende strategieën voor.

Advertisement

Er zijn verschillende natuurlijke middelen die je kunnen helpen om van de rode fluweelmijt af te komen:

  • Witte azijn: dit is misschien wel de snelste remedie om deze onwelkome gasten weg te houden, want het enige wat je hoeft te doen is water en azijn in gelijke delen in een verstuiver te doen en het te spuiten op de plekken die getroffen zijn door de plaag. Je kunt ook een watje met dit mengsel bevochtigen en over de balkonreling of waslijn vegen.
  • Knoflook is niet alleen een geweldig ingrediënt voor in de keuken, maar ook een zeer nuttig bestrijdingsmiddel en antibacterieel middel. Kook een paar teentjes ongeveer 20 minuten in water, laat ze afkoelen en zeef ze. Doe het aftreksel in een spuitflesje dat je op de aangetaste plek spuit. De geur zal niet erg aangenaam zijn, maar het middel zal zeker effectief zijn!
  • Ui werkt ook op dezelfde manier als het vorige middel, volg dezelfde procedure voor uitstekende resultaten.
  • Marseillezeep is een antiparasietmiddel dat op twee manieren werkt: als waszeep parfumeert het je wasgoed en beschermt het tegen ongewenste gasten; opgelost in een beetje water kun je het ook op de omgeving sprayen.
  • Je kunt een mengsel maken van 1 eetlepel afwasmiddel en 1 eetlepel plantaardige olie opgelost in 1 liter water en dit rond het wasgoed verstuiven.
  • Tot slot zijn aromatische planten niet alleen erg handig in de keuken en geven ze kleur aan je vensterbank, ze beschermen je ook tegen insecten, omdat ze voor hen ongewenst zijn.

Advertisement

Andere nuttige voorzorgsmaatregelen om deze insecten weg te houden, zijn het regelmatig besproeien van de plekken waar de plaag zich meestal voordoet, omdat de rode fluweelmijt van een droge omgeving houdt, en het gebruik van hun natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes, die niet alleen nuttig zijn, maar ook aangenaam gezelschap vormen. In gespecialiseerde winkels kun je ook een mijt vinden, Phytoseiulus persimilis, die, als je hem op de juiste manier over je planten verspreidt, de verspreiding tegenhoudt.

Als de plaag echter zorgwekkende proporties aanneemt, waardoor het erg moeilijk voor je wordt om ze op afstand te houden, moet je de hulp van een professional inroepen, dankzij wie je kunt rekenen op een snelle en effectieve interventie die de andere nuttige soorten die aanwezig kunnen zijn, respecteert.

Hoe ga je meestal om met hun vervelende aanwezigheid?

Creativo

Creativo

Advertisement