Als je een van deze 12 voorwerpen in huis hebt, is het tijd om het weg te gooien

door Natasja

06 Maart 2023

Als je een van deze 12 voorwerpen in huis hebt, is het tijd om het weg te gooien
Advertisement

Het is genoeg om slechts een paar maanden in een huis door te brengen, om vrijwel zeker niet-essentiële voorwerpen te verzamelen in een of andere hoek, vooral in laden en dozen die aan het zicht zijn onttrokken. Als het verblijf vervolgens jaren duurt, of misschien ben je de laatste van een reeks familiegeneraties die in hetzelfde huis woont, dan is de aanwezigheid van overbodige voorwerpen gegarandeerd.

Dit betekent natuurlijk niet dat alles wat niet nieuw is het verdient om weggegooid te worden, maar waarschijnlijker is dat je oude voorwerpen in huis hebt, die niet meer functioneel en al met al niet eens meer waardevol om sentimentele redenen zijn, die je weg zou kunnen doen, zodat er ruimte komt voor veel andere dingen. Hieronder staan er 12, maar er kunnen er nog veel meer zijn!

Advertisement

VHS

VHS

Ebay

Videocassettes zijn erfenissen van een verleden waarvan je je moeilijk kan voorstellen dat het terugkomt, zoals het geval is met lp's. Ze zijn veel minder handig in gebruik, de audio- en videokwaliteit is veel lager dan bij digitale formaten, en bovenal kunnen ze veel eerder stuk gaan. Om nog maar te zwijgen van het feit dat je thuis altijd geschikte apparaten moet hebben, die meer ruimte innemen. Het kan een idee zijn om ze om te zetten naar digitaal als je ze niet wil weggooien.

Advertisement

Kussens

Kussens

YoyoJMo 9/Reddit

De kussens waarmee je slaapt moeten niet alleen regelmatig worden schoongemaakt, maar ook om de twee of drie jaar worden vervangen als je ze elke dag gebruikt. Ze zijn een broedplaats voor ziektekiemen en bacteriën, en geen enkele grondige schoonmaakbeurt kan ze echt verwijderen.

Zonnebrandcrèmes

Zonnebrandcrèmes

inkscapades/Reddit

Bijna alle cosmetica, en vooral zonnebrandcrèmes, moeten binnen de op de verpakking aangegeven termijn worden weggegooid: ze hebben een houdbaarheid van enkele maanden, maximaal een jaar, waarna ze je niet meer naar behoren kunnen beschermen. Het is beter om er een te kiezen, die volledig te gebruiken en geen voorraad aan te leggen.

Dozen

Dozen

miserylovescomputers/Reddit

Als je katten hebt is het een andere zaak, want die zijn er dol op en het is leuk om te zien hoe ze ermee spelen. Maar zelfs in dat geval is het beter om niet te overdrijven: bewaar altijd de exemplaren die je in de nabije toekomst echt gaat gebruiken, misschien een paar andere (bij voorkeur opgevouwen), maar gooi de kleine exemplaren of de exemplaren die je niet van plan bent op een of andere creatieve manier te recyclen, weg.

Plastic bestek

Plastic bestek

/ex_lurker42/Reddit

Soms wordt bij bepaalde eenpersoonsmaaltijden bestek meegeleverd, waarvan het zonde lijkt om het weg te gooien. Maar op een gegeven moment is het beter om al het bestek te gebruiken, net als het bestek dat voor sommige feesten wordt gekocht. Voor biologisch afbreekbaar bestek, dat uiteindelijk toch niet vervuilt, geldt dit niet.

Advertisement

Kabels

Kabels

jschwalbe/Reddit

Hoeveel modellen elektronische apparaten heb je in je leven wel niet verwisseld? Je hebt de apparaten dan wel weggegooid, maar de kabels blijven opgestapeld in een lade, doos of tas. Het is beter om af en toe een schoonmaakbeurt te houden.

Schoenen

Schoenen

Cinnadom/Reddit

Als ze oud en beschadigd zijn, is het vrijwel onmogelijk dat ze hun werk doen en nog comfortabel zijn ook. Het is beter om de moed te vinden om afstand te doen van je meest geliefde schoenen, of misschien te denken aan recycling met creatief handwerk.

Advertisement

Mobiele telefoons

Mobiele telefoons

Vtgac22/Reddit

We weten allemaal dat mobiele telefoons niet alleen bedoeld zijn om mee te bellen, en dat elk model dat je koopt binnen twee of hooguit drie jaar niet meer met de tijd meegaat: steeds zwaardere toepassingen, navigatie die steeds meer middelen vergt, weinig ruimte, foto's van slechte kwaliteit. Er komt altijd een moment dat je er afscheid van moet nemen.

Computer

Computer

TxM_2404/Reddit

Degenen die er dagelijks mee studeren en werken, weten dat het beter is een middenklasse maar relatief moderne computer te hebben dan een computer die top was maar gedateerd: wanneer de tijd komt dat zelfs technici de interne componenten niet meer kunnen vervangen om deze machines performant en up-to-date te houden, kan zelfs een PC die af en toe thuis wordt gebruikt niet meer zoveel essentiële dingen doen.

Advertisement

Kleding

Kleding

AlaraBrightwood/Reddit

Een van de dingen waar je het moeilijkst afstand van kunnen doen is je favoriete kleding, zelfs als die door de jaren heen versleten of beschadigd is. Ook daar, behoudens ideeën voor recycling en het houden van alleen die met sentimentele waarde, moet de rest verdwijnen.

Brillen

Brillen

thefinalaltacc/Reddit

Als brillen glazen hebben die niet meer goed zijn, verdienen ze alleen te worden bewaard als je dat fundamentele element opwaardeert. En als ze kapot of onherstelbaar zijn, is het tijd om er afscheid van te nemen.

Advertisement

Handdoeken en lakens

Handdoeken en lakens

Kevinok60/Reddit

Er komt een tijd dat ze te kreukelig, misschien bevlekt en vooral stuk zijn. Dat is het moment om te beslissen of je ze gaat omvormen met naaiprojecten, of er poetsdoeken van gaat maken.

Hoeveel van deze voorwerpen heb je nog in huis?

Advertisement