Laat je planten snel groeien en bloeien met deze fantastische natuurlijke meststof

door Natasja

11 Augustus 2023

Laat je planten snel groeien en bloeien met deze fantastische natuurlijke meststof
Advertisement

Wanneer de planten in de tuin en moestuinen weelderig groeien en uitbundig bloeien, is dat altijd een bron van grote voldoening voor ons. Soms kan het echter gebeuren dat de planten vertragen in hun groei of zelfs tekenen van lijden vertonen, en de oorzaak kan in veel gevallen een gebrek aan voedingsstoffen zijn.

Een van de mogelijke methoden om de groei van de planten te verbeteren of te versnellen is daarom het gebruik van meststoffen, chemische producten die voedingsstoffen bevatten die de plant gezonder maken en sneller laten groeien. Ze zijn ook in staat om een juiste pH-waarde te handhaven en de kwaliteit van de grond te verbeteren, waardoor de wortelproductie en de ontwikkeling van een snelle en weelderige bloei worden gestimuleerd.

Vooral organische meststoffen hebben veel voordelen: ze werken sneller en effectiever en besparen geld, omdat ze zelf kunnen worden gemaakt van eenvoudige grondstoffen of zelfs afvalproducten.

We laten je hieronder zien hoe je een zeer effectieve natuurlijke meststof bereidt.

Creativo

Creativo

Een zeer effectief ingrediënt voor de bereiding van een goede meststof voor je planten zijn linzen: deze peulvruchten leveren eiwitten, vitaminen en mineralen, helpen de bodemvochtigheid constant optimaal te houden en zijn eenvoudig en goedkoop in gebruik.

  • Een eerste eenvoudige manier om ze te gebruiken is door hun kookwater te bewaren (pas op dat je het niet zout, anders heb je het tegenovergestelde effect op de planten!): kook de linzen minstens 20 minuten, giet ze dan af en laat het kookwater afkoelen, dat je als zodanig over de planten kunt gieten of in een gieter kunt verdunnen voor normale bewatering. Deze methode is zeker erg effectief in het verbeteren van de productie en groei, maar het is goed om te onthouden dat het niet het gebruik van een meststof kan vervangen, die meer voedingsstoffen levert.
  • Gedroogde linzen kunnen worden omgezet in een effectieve meststof die rijk is aan kalium, fosfor en stikstof door ze simpelweg te verkleinen tot een poeder. Het gebruik ervan is heel eenvoudig en ongecompliceerd en kan in elk groeistadium worden gebruikt. Strooi het poeder gewoon op de grond aan de onderkant van de planten en de wortels zullen de waardevolle voedingsstoffen opnemen.
  • Tot slot is er nog een derde manier om deze fantastische peulvruchten te gebruiken: de bereiding van een meststof op basis van linzen en haver. Beide producten moeten worden verpulverd tot een poeder, dan worden toegevoegd aan een pan met water en aan de kook worden gebracht. Kook ongeveer 20 minuten, laat dan afkoelen en zeef. Je meststof is nu klaar om de planten te voeden!

Kende je dit zeer nuttige middel al?

Advertisement