Je orchideeën zullen prachtig bloeien met deze DIY meststof

door Natasja

22 Mei 2023

Je orchideeën zullen prachtig bloeien met deze DIY meststof
Advertisement

Orchideeën zijn zeer gewaardeerde planten vanwege hun elegantie en de buitengewone schoonheid van hun bloemen, maar helaas zijn ze ook zeer veeleisend en is het niet altijd gemakkelijk om ze te kweken en te laten bloeien. Hoe vaak heb je orchideeën niet snel zien wegkwijnen? En hoeveel andere keren heb je ze jarenlang gadegeslagen, terwijl je je afvroeg wanneer ze je eindelijk weer hun prachtige bloemen zouden geven?

Orchideeën zijn planten die veel indirect licht nodig hebben, weinig water als de grond droog is en een vrij hoge luchtvochtigheid van ongeveer 70%. Ze houden niet van temperatuurschommelingen en hebben een temperatuur nodig die constant tussen de 18 en 24 graden ligt. Toch lijkt soms zelfs al deze zorg niet voldoende. Chemische meststoffen kunnen zeker helpen, maar veel beter is het om zelf een natuurlijke meststof te maken met ingrediënten uit je eigen voorraadkast. Laten we samen het recept ontdekken.

Advertisement
doctorscook/Reddit

doctorscook/Reddit

Voor de bereiding van een perfecte meststof voor een weelderige bloei van de orchideeën heb je slechts twee eenvoudige ingrediënten nodig:

  • 500 ml water
  • een theelepel kaneelpoeder

Kaneelpoeder is zeer rijk aan mineralen, waaronder stikstof, magnesium en kalium, die je orchidee zullen voeden en doen bloeien. Maak deze meststof door de theelepel kaneel in een kan te gieten en de 500 ml water toe te voegen en goed te roeren. Dek de kan vervolgens af met huishoudfolie en laat hem 24 uur op een koele, droge plaats uit de zon staan voordat je hem gebruikt om de orchideeën water te geven.

Na 15 dagen kun je in plaats daarvan de bladeren verzorgen met een siroop van honing en citroen, die je rechtstreeks op het oppervlak borstelt en 48 uur laat zitten alvorens deze met een doek af te nemen. De antioxidanten in deze twee ingrediënten helpen de bladeren te beschermen tegen vrije radicalen, waardoor ze er meteen verzorgder uitzien.

Als alternatief voor deze meststof kun je ook andere producten uit de voorraadkast gebruiken:

  • Groene thee voorziet de planten snel van de stikstofverbindingen die ze nodig hebben, hetzij door een aftreksel te bereiden met 4 theezakjes in 500 ml water, hetzij door blaadjes direct op de orchideeëngrond te laten liggen.
  • Ook rijstkookwater heeft een verkwikkend effect op orchideeën, mits het niet zout is.

Probeer het eens, je zult je orchideeën in een mum van tijd weer zien bloeien!

Advertisement