Lijkt je woonkamer krap? Laat het ruimer lijken met de juiste trucs

door Natasja

22 Juni 2022

Lijkt je woonkamer krap? Laat het ruimer lijken met de juiste trucs
Advertisement

Weinig ruimte in een kamer stelt je voor een hele reeks uitdagingen van vindingrijkheid: tussen het uitzoeken van de kleurencombinatie voor muren, meubels en accessoires en het kiezen van modellen die in de kamer passen zonder te veel ruimte in te nemen en het dan onleefbaar te maken, moet je tot op de millimeter nauwkeurig rekenen. En misschien zal er een reeks pogingen en mislukkingen zijn voordat de beste indeling is gevonden.

Maar wat als, na al die moeite, de kamer klein en benauwd lijkt? Om dit probleem te voorkomen of te omzeilen kun je een aantal tips toepassen die dienen om de indruk te wekken dat een ruimte, zoals een woonkamer, inderdaad ruimer en leefbaarder lijkt.

Advertisement

Probeer bij het kiezen van stoelen en fauteuils de voorkeur te geven aan stoelen die - hoewel comfortabel - zo strak mogelijk en zo min mogelijk volumineus zijn. Smalle constructies die de zittingen ondersteunen, geen omvangrijke elementen die ruimte innemen. Dit zijn de richtlijnen om je door te laten inspireren.

Zo zullen krukken voor het aanrecht/werkblad die als ontbijttafel in de keuken worden gebruikt, maar ook fauteuils in de woonkamer waarvan de zitting door een stevige maar essentiële structuur van de grond wordt getild, de beste keuze zijn.

Advertisement

Hetzelfde geldt voor tafels en tafeltjes: of ze nu in het midden van de woonkamer staan of aan de zijkant van een bank, als ze een slanke vorm hebben en een doorzichtig blad, zullen ze zeker de beste bondgenoot zijn bij het inrichten van een kleine kamer.

Licht doet alles groter en aangenamer lijken. Daarom is het plaatsen van spiegels - zelfs vrij grote en opvallende, de zogenaamde accent mirror - de bekendste truc om de natuurlijke lichtheid van de kamer te versterken. Door het weerkaatsen van natuurlijk licht (maar ook kunstlicht, vooral als dat goed verdeeld is in de ruimte) lijkt de kamer veel ruimer.

Het grote vloerkleed, maar niet te groot. Dit wordt in het Engels een "area rug" genoemd, en het zijn de grote kleden die in de woonkamer of onder de bedden worden gelegd. Ze moeten groot genoeg zijn zodat de rand onder elk meubelstuk uitkomt, maar niet zo groot dat ze bijna de hele vloer bedekken. Zowel te kleine als onevenredig grote exemplaren bereiken het tegenovergestelde resultaat van het gewenste. Hoe groot moet hij zijn? Het is even uitproberen, maar een veel gebruikte regel is dat de voorpoten van banken en fauteuils erop mogen rusten, en de achterpoten niet.

Maar kun je een hele grote bank neerzetten? Er zijn hier verschillende meningen. Als de inrichting in de kamer (meubels, wandkasten, planken, stoelen...) niet erg volumineus is, dan kun je kiezen voor de grote bank (altijd compatibel met de grootte van de kamer), die de absolute hoofdrolspeler wordt. Als het echter een kamer is waar al veel ruimte wordt ingenomen, dan is het misschien beter om een bank te kiezen die comfortabel is maar niet te groot, en beter als hij niet L-vormig is.

Advertisement

De verlichtingspunten: niet alleen natuurlijk licht, maar ook kunstlicht moet zo ver mogelijk in elke hoek van de kamer reiken om deze te verruimen en comfortabel te maken. Een centrale plafondlamp is nooit genoeg, maar er moeten ook staande lampen, wandlampen of spots worden toegevoegd. Deze moeten niet allemaal tegelijk aan staan, maar zorgen er toch voor dat geen enkele hoek constant donker is.

Multifunctionele meubels: de eerste noodzaak is altijd om geen ruimte te verspillen, dus 2-in-1 oplossingen komen goed van pas. In een woonkamer, bijvoorbeeld, kan de salontafel nuttige vakken verbergen of zelf een extra zitplaats zijn indien nodig!

Door de verschillende trucs te combineren kan je van elke kleine kamer een comfortabele kamer maken!

Advertisement