Hangplanten om hangende plantenbakken te versieren: je kunt ze gemakkelijk verkrijgen, zelfs van een kleine tak

door Natasja

23 Juni 2022

Hangplanten om hangende plantenbakken te versieren: je kunt ze gemakkelijk verkrijgen, zelfs van een kleine tak
Advertisement

Een hangende mand, waaruit de plant zijn bladeren naar beneden laat hangen, is een decoratief element dat moeilijk te weerstaan is. Het is ook een van de meest doeltreffende manieren om je huis met groen te vullen zonder de vloer te moeten volzetten met min of meer grote potten.

In elke kamer van het huis waar er voldoende natuurlijk licht is voor de verschillende soorten planten die je wilt kweken, kun je dus de voorkeur geven aan soorten met een klimmende of hangende groeiwijze, d.w.z. de beste soorten om in hangende plantenbakken tentoon te stellen. Er is een oneindig aantal waaruit je kunt kiezen, en als je er toevallig bij iemand thuis een opmerkt, kun je een stekje nemen en je eigen hangplant krijgen.

Er zijn er zelfs die gemakkelijk kunnen worden vermeerderd door eenvoudig een takje te nemen en dat in de grond te planten, of door het eerst in water te laten wortelen. Ontdek er hieronder enkele.

Advertisement

Sedum morganianum. Het is een van de meest geliefde vetplanten vanwege zijn takken vol dikke, afgeronde bladeren, waaraan hij zijn Engelse naam "burro's tail", oftewel ezelstaart, dankt.

Advertisement

Crassula perforata. De gewone Engelse naam is "string of buttons", en ook deze wordt steeds populairder in de binnenhuisarchitectuur, juist vanwege de takken die bestaan uit een opeenvolging van bladeren die er echt uitzien als zoveel knopen die aan dezelfde draad zijn geregen! Net als de eerder genoemde plant is het een vetplant, dus heeft hij geschikte grond nodig.

Senecio rowleyanus. Deze "parelsnoer" is nu gemakkelijk te vinden in vele winkels, markten en zelfs supermarkten met plantenvoorraad. Het tekent ook echt opvallende vormen op elke achtergrond, met de "parels" die vanuit de mandjes naar beneden vallen.

Sedum sieboldii. Hij is ook mooi alleen al vanwege zijn platte, ronde, dikke bladeren, en er is ook een bonte variant. Maar de bloei is nog opvallender, met zijn zachtroze bolvormige bloemen aan het eind van elke tak. Kortom, een van die planten die 'ondersteboven' bloeien!

Soms wordt hij aangetroffen als Senecio herreianus purple flush, soms als Othonna capensis 'ruby necklace'. Hij lijkt op de vetplant of senecio die hierboven is afgebeeld, maar heeft de bijzonderheid dat hij helemaal bordeauxrood is gekleurd. Wat een mooie combinatie met een van de bovengenoemde soorten!

Advertisement

Ficus pumila. Struik van tropische oorsprong, groenblijvend en klimmend. Hij houdt zich klein en er zijn verschillende cultivars geproduceerd die variëren in kleur en bladpatroon. Een juweeltje dat je niet over het hoofd mag zien.

Onder de meest populaire kamerplanten die in hangbakken worden gekweekt, moet de Philodendron Hederaceum worden genoemd (de cultivar Brasil is erg mooi), die soms wordt verward met een andere plant die er in feite sterk op lijkt, de pothos.

Advertisement

En wie de meest resistente plant wil, mag klimop nooit onderschatten: ook hiervan bestaat een enorme soort aan cultivars, sommige met werkelijk fascinerende vormen en kleuren.

Al deze planten zijn vrij gemakkelijk binnenshuis te kweken, vragen niet veel water, zijn resisten en kunnen gemakkelijk wortelen, zelfs van slechts een klein takje. Heb je ze al in huis?

Advertisement