Weet je niet welke plant je moet kiezen om je huis te decoreren? Er zijn enkele mooie en gemakkelijk te kweken exemplaren

door Natasja

15 Mei 2022

Weet je niet welke plant je moet kiezen om je huis te decoreren? Er zijn enkele mooie en gemakkelijk te kweken exemplaren
Advertisement

In elk handboek voor de huisinrichting wordt het toevoegen van enkele planten altijd genoemd als een fundamentele stap om de inrichting van een ruimte te voltooien. Het is wel zo dat niet elk huis genoeg licht of ruimte heeft waardoor een ruime keuze van soorten mogelijk is, en in sommige gevallen verhinderen duisternis en temperaturen de succesvolle teelt van welke plant dan ook.

Maar behalve in bijzondere gevallen is het altijd mogelijk een plant te vinden die past bij iemands behoeften: planten die weinig verzorging nodig hebben, planten die zich aanpassen aan minder lichte omstandigheden, planten die de voorkeur geven aan vochtigheid... De natuur biedt ons veel keuzemogelijkheden, en naast de meest gebruikelijke kamerplanten zijn er nog andere die het ontdekken waard zijn, altijd erg mooi en in elk geval vrij gemakkelijk te verzorgen.

Aspidistra (Kwartjesplant)

De winterharde plant voor wie niet veel licht in huis heeft. Hij komt oorspronkelijk uit China en er zijn veel verschillende soorten, maar de meest voorkomende is Elatior. In ieder geval zijn het allemaal elegante planten met gladde, spits toelopende bladeren. Als de temperatuur niet onder 10° daalt en de kamer gematigd licht is (geen directe zon), gedijen ze lange tijd zonder voortdurend te moeten worden verzorgd. Als er zich echter veel stof ophoopt in de kamer, zal het nodig zijn de bladeren van tijd tot tijd af te vegen met een met water bevochtigde doek om ze te laten ademen en ze te laten glanzen.

Ze worden vaak in badkamers geplaatst, waar er misschien minder direct licht is, maar wel veel vocht: ze hoeven niet vaak water te krijgen, maar alleen als de potgrond echt droog is, aangezien ze veel profijt hebben van het vocht in de lucht.

Advertisement

Tillandsia

Weet je niet wanneer je water moet geven? Tillandsia's nemen dit probleem voor je weg: ze hebben geen grond nodig en leven van het vocht in de lucht. Daarom worden ze ook wel "luchtplanten" genoemd. Ze zijn er in vele vormen en kleuren, misschien zelfs met lange baarden die naar beneden reiken of veelkleurige pluimen die omhoog steken, en aangezien ze steunen nodig hebben om te worden opgesteld, kun je op een zeer fantasierijke manier het huis versieren: je kunt ze in schelpen zetten, in composities van hout of stenen en nog veel meer. 

In de natuur groeien ze aan bomen en het zijn de bladeren die water en voedingsstoffen opnemen. In een droge omgeving of tijdens hete droge perioden is het daarom noodzakelijk ze regelmatig met een beetje water te besproeien. De blootstelling hangt af van de soort: in het algemeen hebben de groene en de meer tere bladeren minder zon, meer vochtigheid en een eerder koele omgeving nodig, terwijl de meer stugge, grijzige bladeren meer licht en hogere temperaturen verkiezen.

Pilea Peperomioides

Het is mooi en veelbelovend, en gemakkelijk te kweken. Deze plant wordt ook wel de "pannenkoekenplant" genoemd vanwege zijn ronde bladeren, en deze bijzondere opvallende vorm heeft hem tot een echte trend in de binnenhuisarchitectuur gemaakt.

Hij houdt van lichte kamers, maar hoeft niet in direct contact met de zonnestralen te staan. Het wil ook niet in de buurt zijn van radiatoren en diverse kachels. Wanneer de takken langer worden, krijgt hij een mooie neerhangende groeiwijze en om een plant te krijgen met een gelijkmatig ontwikkeld bladerdek - als je niet wilt dat hij in één richting neerhangt - draai de pot elke week of om de veertien dagen om. 

Je kunt hem in het late voorjaar naar buiten verplaatsen, maar wees voorzichtig, hij houdt niet van te hoge temperaturen (meer dan 30°), dus houd hem meer beschut tijdens de warmere perioden.

Afrikaans viooltje

Ook wat bloemen! Afrikaanse viooltjes hebben niet veel water nodig en zijn geschikt om binnenshuis te worden gekweekt, waar je ze in vrij constante omstandigheden kunt houden. Ze komen oorspronkelijk uit Afrika en willen graag op een lichte plaats staan, maar niet in direct zonlicht, en wat het water geven betreft, moet erop worden gelet dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet nat, en de grond moet echter goed afvloeien om te voorkomen dat het water stagneert. Ze stellen ook een minimum aan ventilatie op prijs. Als dode bladeren worden opgemerkt, moeten deze snel worden verwijderd. 

Heb je al een van deze planten thuis?

Advertisement