Verzorg je voeten met deze DIY natuurlijke behandelingen voor likdoorns en eelt

door Natasja

03 Juli 2022

Verzorg je voeten met deze DIY natuurlijke behandelingen voor likdoorns en eelt
Advertisement

Likdoorns en eelt op de voeten zijn veel voorkomende aandoeningen voor veel mensen: of het nu de schuld is van de houding of van een ongelijke gewichtsverdeling, soms zelfs van het soort schoeisel dat gewoonlijk wordt gedragen, het overkomt iedereen wel eens te maken te krijgen met verharde huid op de voeten die niet zelden ook enige pijn veroorzaakt.

Rond de schijfjes verdikte huid is namelijk soms een roodheid waarneembaar, die meestal ook gepaard gaat met een onaangenaam gevoel. Hoe groter en dikker de verharde huid, hoe onaangenamer het is om er iets aan te doen. In ernstigere gevallen is het verstandig een podotherapeut te raadplegen, maar als de situatie niet al te ernstig is, kan het voldoende zijn een paar DIY natuurlijke middelen te gebruiken, die ook goed helpen in het geval van een droge huid of om het gevoel van vermoeidheid in de voeten weg te nemen. Hieronder laten we er een aantal zien.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Een belangrijk voorbehoud: als er veel verdikte huid is en je die volledig wilt verwijderen, is het altijd beter om te scrubben in plaats van scheermesjes (ook de speciale daarvoor bestemde scheermesjes) te gebruiken. Het verdient namelijk de voorkeur om de verharde huid te verzachten met een warm of lauw voetenbad en vervolgens met een puimsteen het laagje dode huid weg te schrapen.

De beste middelen om thuis te proberen zijn voetbaden of ook DIY scrubs.

  • Zoutscrub: meng in een kleine kom een eetlepel kokosolie met vijf eetlepels keukenzout (ook grof zout). Voeg vervolgens 3 druppels munt etherische olie toe (als alternatief worden vaak rozemarijn, tijm, tea tree of ylang ylang gebruikt voor de voeten). Als de kokosolie te vast is, verwarm het dan net genoeg om het met het zout te laten mengen, maar niet te veel, anders smelt het zout zelf. Masseer het gewoon in met je handen om de olie voldoende te laten smelten. De hardste delen van de voet insmeren en vervolgens afspoelen met lauw water. In plaats van zout kun je ook suiker of Epsomzout gebruiken.
  • Scrub met suiker en honing: meng 3 of 4 eetlepels ruwe rietsuiker met evenveel honing. Masseer zoals in het vorige geval en spoel grondig af.
  • Voetbad met Epsomzout en essentiële oliën: giet 5 liter warm water in een teil, voeg ongeveer 30 gram Epsomzout toe en vervolgens 5 druppels (of iets meer) van een essentiële olie van je keuze. Naast de in de eerste remedie genoemde middelen, kun je ook rozenolie gebruiken, of zelfs rozenwater.
  • Hydraterend yoghurtmasker: als de droge huid meer een probleem is, kun je de huid af en toe hydrateren met een DIY masker. Meng 50 gram yoghurt, 1 eetlepel olie (olijf, kokos, zoete amandel), 3 eetlepels melk en 1 eetlepel honing. Masseer goed in op je voeten tot het geabsorbeerd is (of bijna geabsorbeerd is), trek dan lichte sokken aan en laat het 's nachts zitten; spoel de resten de volgende ochtend af.

Heb je een favoriete manier om je voeten te verzorgen?

Advertisement