3 natuurlijke recepten om de huid van je handen te verzorgen

door Natasja

15 December 2022

3 natuurlijke recepten om de huid van je handen te verzorgen
Advertisement

Veel mensen besteden niet zoveel aandacht aan handverzorging als aan hun lichaam, gezicht of haar. Misschien denk je er alleen aan om geschikte middelen te gebruiken wanneer je het gevoel hebt dat de huid trekt, of wanneer je ziet dat de huid bijzonder droog of beschadigd is door de kou. En bescherm je de huid van je handen niet altijd wanneer je huishoudelijke klusjes of onderhoudswerkzaamheden uitvoert of tuiniert.

Het deel van het lichaam dat praktisch altijd in beweging is, heeft juist de juiste aandacht nodig, met verzorging, crèmes en misschien ook periodieke behandelingen. Thuis kun je bijvoorbeeld volledig natuurlijke middelen bereiden voor gehydrateerde en zachte handen. Lees verder voor meer informatie.

Pexels

PexelsHoning kan bijvoorbeeld worden gebruikt. Met name blijkt dat zogenaamde "rauwe" honing, d.w.z. ongepasteuriseerd, nog beter is dan meer geraffineerde producten, omdat deze meer stuifmeel en propolis bevat - ingrediënten die vaak in huidverzorgingsproducten worden aangetroffen.

Honing kan alleen worden gebruikt, maar ook gemengd met andere ingrediënten. In elk geval is het echter altijd het beste om een klein deel van de huid te testen op allergische reacties binnen ten minste 20 minuten na toepassing: als je geen irritatie opmerkt, dan is het zeer waarschijnlijk dat je honing rechtstreeks op de huid kunt gebruiken.

Was je handen dus grondig en breng dan een kleine hoeveelheid honing aan, genoeg om het in de huid te masseren en zachtjes in te wrijven. Laat enkele minuten inwerken en spoel dan alle resten af, zonder opnieuw zeep te gebruiken.

Advertisement
Pexels

Pexels

Een ander nuttig ingrediënt voor een gezonde huid is haver. Koop natuurlijke havervlokken (niet de gesuikerde van sommige ontbijtproducten, maar die geschikt zijn voor pap) en je kunt er een handbehandeling https://balance.media/oatmeal-soak/ mee bereiden wanneer je maar wilt:

  • 100 gram havervlokken
  • 50 ml amandelolie
  • 5 druppels, indien gewenst, van een essentiële olie naar keuze

Vul na het verpoederen van de haver een kleine kom met warm water dat groot genoeg is om je handen in te laten weken, los de gepoederde haver erin op, voeg de oliën toe en roer. Laat je handen vervolgens 10 minuten weken en dep ze ten slotte droog met een schone handdoek.

Pexels

Pexels

Haver kan ook worden gebruikt met olijfolie, op ongeveer dezelfde manier als hierboven. De olijfolie kan ook gemengd worden met een beetje karitéboter. Je hebt 30 gram per 30 ml olie nodig. Ook hier kun je parfumeren met 3 of 5 druppels essentiële olie naar smaak.

Dit zijn zeer eenvoudige en natuurlijke middelen, maar we raden je altijd aan om te controleren of je geen allergische reacties hebt op een van de ingrediënten van de verschillende DIY middelen voordat je ze gebruikt.

Advertisement