Aromatherapie en concentratie: de 8 perfecte geuren om ook je creativiteit te stimuleren

door Natasja

20 Maart 2024

Aromatherapie en concentratie: de 8 perfecte geuren om ook je creativiteit te stimuleren
Advertisement

De reukzin is verbonden met het meest instinctieve deel van onze hersenen en het middel waarmee we de wereld benaderen en ontdekken. Het is ons meest voorouderlijke en vaak genegeerde zintuig, hoewel het altijd een cruciale rol heeft gespeeld in ons gedrag. Hoe vaak heb je een geur in de lucht opgesnoven en is je gedrag daardoor veranderd? Misschien rook je een geur die je terugbracht naar je kindertijd en voelde je je meteen op je gemak, of werden je neusgaten juist gestoord door een onaangename geur en voelde je meteen de behoefte om weg te gaan van de persoon of plek waarmee je de geur associeerde.

Aromatherapie gebruikt dit vermogen van de reukzin om onze houding te beïnvloeden om een staat van welzijn te bevorderen, door verschillende aroma's te gebruiken om specifieke stemmingen op te wekken, en bij het thuiswerken kan het heel nuttig zijn om een productieve en creatieve sfeer te creëren in huis, net als op het werk, om de concentratie te bevorderen.

Ontdek de 8 beste aroma's om concentratie en creativiteit thuis en op het werk te bevorderen.

Advertisement

1. Citrusvruchten

1. Citrusvruchten

Marco Verch/Flickr

Citrusvruchten zoals grapefruit, sinaasappel, citroen en bergamot zijn perfect voor wie 's ochtends een energieboost nodig heeft. Citrusvruchten kunnen spanningen verlichten en het energieniveau opkrikken, en helpen je om in de productieve sfeer te komen die kenmerkend is voor de werkplek en tergelijkertijd blijft de concentratie hoog.

Advertisement

2. Rozemarijn

2. Rozemarijn

formulatehealth/Wikimedia Commons

Rozemarijn heeft positieve effecten aangetoond op het geheugen en de aandacht door de stemming te verbeteren, vermoeidheid te verminderen en een staat van kalmte op te wekken. Rozemarijnaroma kan daarom heel nuttig zijn tijdens videoconferenties en lange vergaderingen, maar ook op momenten dat een bijzondere alertheid van het geheugen en denken nodig is, zoals tijdens het studeren.

3. Ceder

3. Ceder

kanokinaturals.com

Een aroma dat kracht, waardigheid en moed stimuleert, perfect in tijden van verandering om je te helpen de gebeurtenissen met meer kalmte en sereniteit tegemoet te treden, maar ook om je te steunen en je gevoel van eigenwaarde te versterken. Cederaroma is perfect voor mensen die bang zijn hun productiviteit te verliezen als ze vanuit huis werken.

4. Citroengras

4. Citroengras

youwish.nl

Citroengras essentiële olie heeft veel nuttige eigenschappen voor het welzijn en kan in aromatherapie een waardevol hulpmiddel zijn bij het bestrijden van vermoeidheid en het verminderen van spanning, het bevorderen van kalmte, ontspanning, concentratie en helderheid; dit aroma kan ook nuttig zijn als je gebrek aan energie en concentratie wordt veroorzaakt door slapeloosheid, omdat de ontspannende eigenschappen een goede nachtrust kunnen bevorderen.

5. Jasmijn

5. Jasmijn

Amazon

Jasmijn is een perfect aroma voor gelegenheden zoals vergaderingen, videoconferenties, interviews en meer in het algemeen wanneer het nodig is om mensen te ontmoeten, omdat het ontspanning bevordert in interpersoonlijke relaties, evenals het verbeteren van optimisme en positiviteit.

Advertisement

6. Gember

6. Gember

Pexels

Al sinds de oudheid bekend als een nuttig middel vanwege zijn ontsmettende en spijsverteringsprestaties, in aromatherapie wordt gember gebruikt om nieuwe energie te krijgen: het bevordert concentratie en onderscheidingsvermogen, helpt om alert te blijven, gegevens op te slaan en herinneringen te reorganiseren, maar ook om reflexen te verhogen.

7. Pepermunt

7. Pepermunt

fragrance-with-benefice.com

Pepermunt wordt alom geassocieerd met frisheid en energie en kon dan ook niet ontbreken op de lijst: het aroma van munt is een van de meest geschikte aroma's om concentratie te bevorderen, het helpt vermoeidheid tegen te gaan en bevordert mentale helderheid.

Advertisement

8. Kaneel

8. Kaneel

Needpix

We sluiten af met kaneel, een zoet en warm aroma dat altijd al werd geassocieerd met kerst en in staat om je huid te verstevigen en vrolijkhied te brengen. De omhullende warmte creëert een ontspannen en uitnodigende sfeer die motivatie, concentratie en productiviteit stimuleert.

Hoe je aroma's kunt gebruiken om je te concentreren

Hoe je aroma's kunt gebruiken om je te concentreren

Pexels

Maar hoe worden deze aroma's gebruikt om de concentratie te bevorderen? Er zijn veel methoden die je kunt gebruiken:

  • de meest klassieke is het gebruik van een diffuser van  essentiële oliën: een paar druppels  essentiële olie in het water van de diffuser volstaan om de hele kamer te omhullen met hun verkwikkende aroma;
  • je kunt ook een pot pourri maken door hem naar wens te personaliseren en naast je werkplek of op je bureau te zetten;
  • als je geen diffuser van  essentiële oliën hebt, kun je ook stoom gebruiken: zet een kleine pan met water op een warmtebron (een fornuis, houtkachel of radiator) en voeg de specerijen, kruiden of  essentiële oliën van je keuze toe; het kokende water verspreidt een aangenaam aroma door de hele kamer.

Wat is jouw favoriete aroma?

Advertisement