Maak een hydraterende en verzachtende lichaamsolie met lavendelgeur

door Natasja

07 Juli 2022

Maak een hydraterende en verzachtende lichaamsolie met lavendelgeur
Advertisement

Lavendel is een van de meest geliefde en gecultiveerde planten: deze overvloedige soort is gemakkelijk te verzorgen, groeit snel, bevordert bijen en bestuivende insecten in de tuin, en heeft vele gunstige effecten op onze gezondheid en zelfs ons humeur. Met name essentiële lavendelolie is een van die natuurlijke ingrediënten die we maar al te graag in huis hebben, omdat het op allerlei manieren van pas komt.

Zo kan je bijvoorbeeld een verzachtende en vochtinbrengende lichaamsolie bereiden, die ook nuttig kan zijn als afweermiddel tegen muggen. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Pexels, Creativo

Pexels, Creativo

Laten we eerst de kwestie van het gebruik van lavendel als muggenwerend middel verduidelijken: een studie uit 2009 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20836800/) wees uit dat essentiële olie van lavendel in staat is om 93% van de muggen binnenshuis weg te houden, en iets minder (slechts ongeveer 53%) buitenshuis. Een product dat dit ingrediënt bevat, helpt dus zeker om die vervelende insecten af te weren!

Als we dan bedenken dat de frisse geur van deze plant helpt om de zenuwen te kalmeren, slapeloosheid te verlichten en hoofdpijn te verlichten, wordt jezelf besprenkelen met een wolk van delicaat lavendelaroma een nog aantrekkelijker vooruitzicht.

Om de lavendel lichaamsolie te bereiden, heb je nodig:

  • 60 ml eetlepels van een draagolie: kies je favoriet uit zonnebloemzaad, kokosnoot, toverhazelaar, zoete amandel, argan.
  • 20 druppels lavendel essentiële olie.
  • Een glazen flesje (van minstens 50 ml)
  • Je kunt ook, als je dat wilt, 10 druppels van een essentiële citrusolie (citroen of sinaasappel) en 4 of 5 van een kruidige olie (zoals kruidnagel) toevoegen.
  • Ook hier kun je (meer om esthetische redenen, maar niet alleen), gedroogde lavendel of goudsbloemen toevoegen.

Hoe gaat je te werk:

    1. Giet de draagolie (sommige mensen mengen de helft zonnebloemolie en de helft kokosolie) in het flesje. De kokosolie moet vloeibaar zijn.
    2. Voeg de essentiële olie van lavendel toe (en daarna de andere als je die gebruikt).
    3. Sluiten en goed schudden.
    4. Voeg eventueel een of twee takjes lavendel en een paar goudsbloemblaadjes toe.
    5. Nogmaals sluiten en je product is klaar voor gebruik!

Het is beter om een beetje per keer te bereiden en altijd een geurige olie te hebben om te gebruiken. En je kunt dit recept natuurlijk ook aanpassen om andere geuren dan lavendel te gebruiken!

Advertisement