Witte overhemden en t-shirts weer brandschoon met eenvoudige DIY trucs

door Natasja

01 Juli 2022

Witte overhemden en t-shirts weer brandschoon met eenvoudige DIY trucs
Advertisement

Overhemden, t-shirts, tanktops en meer: we dragen het hele jaar door witte kleding en vooral in de warmere seizoenen, want soms past het gewoon het beste bij je outfits. Witte kleding is super veelzijdig en wordt altijd gewaardeerd, maar het is ook de kleding waarop elke vorm van vuil het meest opvalt. De kleinste vlekken worden zichtbaar, en zelfs de algemene kleur van de stof, die niet meer nieuw is, kan zijn oorspronkelijke witheid verliezen, zodat je de kleren die je zo mooi vindt steeds minder gaat dragen.

Het is echter ook mogelijk textiel te bleken zonder bleekmiddel te gebruiken, met bijvoorbeeld de volgende methoden.

Advertisement
unsplash.com

unsplash.com

Als het probleem zweet is, is het goed om te proberen het te voorkomen met een paar trucs waar dat mogelijk is:

  • Probeer verschillende soorten deodorants (sommige zelfs natuurlijke of DIY deodorants blijken soms doeltreffender!) tot je de deodorant vindt die het probleem echt beter vermindert dan de andere;
  • Gebruik deodorant niet alleen op de oksels, maar ook (als je er geen last van hebt) op de plaats waar de kraag van een overhemd rust.
  • Talkpoeder, in plaats van deodorant, is voor sommigen ook een handige oplossing, omdat het zweet absorbeert.
  • Bescherm de binnenkant van kleding met speciale okselpads, vooral in het geval van zijde of fijne stoffen die niet agressief kunnen worden behandeld en misschien minder vaak worden gebruikt.

Advertisement
publicdomainpictures.net

publicdomainpictures.net

Hoe verwijder je vlekken

  • Citroensap: verdun het sap van een citroen met gelijke delen kokend water en giet het over de vlek terwijl deze nog vers is.
  • Waterstofperoxide: doop een tandenborstel of doek in waterstofperoxide en schrob vanaf de achterkant. Op ergere vlekken is het soms nodig om het verschillende keren te proberen.
  • Waterstofperoxide en afwasmiddel: voeg een druppel afwasmiddel toe wanneer waterstofperoxide alleen niet het gewenste effect heeft; laat het kledingstuk vervolgens een uur weken in een teil.
  • Baking soda: meng 5 eetlepels in 120 ml warm water, leg het kledingstuk in een teil, giet het mengsel erin, schrob het en laat het een half uur staan. Na deze tijd nogmaals zachtjes inwrijven en vervolgens afspoelen met koud water.
  • Witte azijn: meng het in gelijke delen met water in een spuitfles en spuit het op de vlek. Zachtjes inwrijven en laten inwerken alvorens af te spoelen met koud water.

Om een grijs geworden kledingstuk te bleken

Vul een teil met zoveel heet water dat het kledingstuk erin ondergedompeld kan worden, laat het erin weken en voeg dan om beurten een van de bovenstaande ingrediënten toe en laat het minstens een half uur inwerken. Vergeet niet om het kledingstuk na het wassen in de zon te drogen, want de zonnestralen helpen ook om stoffen op natuurlijke wijze witter te maken!

Heb jij een favoriete methode om kleren te bleken?

Advertisement