Puistjes en mee-eters: probeer deze zelfgemaakte natuurlijke acnebehandelingen

door Natasja

07 Maart 2022

Puistjes en mee-eters: probeer deze zelfgemaakte natuurlijke acnebehandelingen
Advertisement

Acne is een wijdverbreid probleem onder de wereldbevolking: terwijl het voor velen een aandoening is die pas in de puberteit tot uiting komt, blijft het voor vele anderen een probleem dat ook als volwassene onder controle moet worden gehouden. Of het nu gaat om eenvoudige mee-eters of zogenaamde puistjes, het wordt veroorzaakt door verstopte poriën in de huid, die gevuld zijn met talg en dode huidcellen. Wanneer de poriën op deze manier verstopt zijn, worden ze een broedplaats voor bacteriën (Propionibacterium acnes). Genetische factoren, voeding, stress of hormonale onevenwichtigheden kunnen ook een grote invloed hebben, en om het probleem systematisch te elimineren is het altijd een goed idee om het te onderzoeken met de hulp van een arts, die de juiste behandeling zal aangeven.

Als je echter een aantal natuurlijke huismiddeltjes tegen acne wilt proberen, kun je een paar eenvoudige recepten proberen.

Commons Wikimedia, Pixabay

Commons Wikimedia, Pixabay

Appelazijn

De organische zuren in azijn helpen acne-veroorzakende bacteriën te doden en littekens te vervagen. Azijn moet echter altijd worden vermeden bij een gevoelige huid, en moet verdund worden gebruikt, omdat het irritatie kan veroorzaken.

Meng dus 1 deel met 3 (of zelfs 5) delen water, en gebruik het mengsel door het op het gereinigde gezicht te verdelen, met behulp van wattenschijfjes. Laat 15 seconden intrekken, spoel af en dep het gezicht droog. Je kunt de behandeling een keer per dag herhalen.

Honing en kaneelmasker

Deze twee natuurlijke ingrediënten zijn ook in staat om bacteriën te bestrijden en ontstekingen in de huid, die puistjes en mee-eters veroorzaken, te verminderen.

Meng 2 eetlepels biologische honing en 1 theelepel kaneelpoeder in een kom en roer tot je een romige consistentie hebt die je op je gezicht kunt aanbrengen nadat je het goed hebt gewassen. Laat 10 tot 15 minuten intrekken, spoel grondig af met lauw water en droog het gezicht voorzichtig.

Tea tree etherische olie

Een essentiële olie met vele heilzame eigenschappen, werkt tegen huidirritaties en doodt acne-veroorzakende bacteriën. Ook dit is een stof die moet worden verdund: 1 deel tea tree olie moet worden opgelost in 9 delen water. Vervolgens doop je een wattenstaafje of watje in het mengsel en breng je het plaatselijk aan, alleen op de aangetaste plekken. Zodra het is geabsorbeerd, kun je een beetje crème of andere vochtinbrengende crème op het gezicht gebruiken. Dit is ook een proces dat één keer per dag kan worden herhaald.

Groene thee

De polyfenolen in groene thee zijn een waardevolle bondgenoot in de strijd tegen acne-veroorzakende bacteriën. Bovendien is groene thee rijk aan antioxidanten, dus het enige wat je hoeft te doen is een gewoon brouwsel maken (groene thee 3 tot 4 minuten laten trekken), wachten tot de thee is afgekoeld en de thee met watten op je gezicht smeren of er zelfs op spuiten. Laat het opdrogen en spoel je gezicht dan voorzichtig af.

Hoewel dit natuurlijke ingrediënten zijn, is het altijd goed om te controleren of je geen intoleranties of allergieën voor deze producten hebt. Breng dus een beetje aan op je huid in de holte van je elleboog en controleer 24-48 uur lang of er reacties zijn voordat je verder gaat. En raadpleeg deskundigen als je er zeker van wilt zijn dat je deze middelen zonder problemen kunt gebruiken.

Advertisement