Orchideeën water geven met ijsblokjes: werkt het echt? En hoe doe je dat?

door Natasja

12 Februari 2022

Orchideeën water geven met ijsblokjes: werkt het echt? En hoe doe je dat?
Advertisement

Veel mensen hebben graag een orchideeënplant in huis, en in de meeste gevallen is de soort die het meest in huis wordt gekweekt de Phalaenopsis-orchidee, die populair is vanwege zijn overvloedige bloei. In de natuur zijn deze planten epifytisch, d.w.z. ze leven in bomen in plaats van in de grond. Hun oppervlaktewortels zijn in staat het vocht in de lucht op te nemen, aangezien ze spontaan groeien in warme en vochtige ecosystemen, veel meer dan in huis.

Dit betekent dat we voor het probleem staan deze omstandigheden zo goed mogelijk na te bootsen: de temperatuur is vaak geen groot probleem, maar misschien weet je niet precies de juiste hoeveelheid water als je weinig ervaring hebt. Een 'slimme' en eenvoudige methode om ijsblokjes te gebruiken voor de wekelijkse bewatering van deze planten is dus zeer populair geworden op internet.

Advertisement
Creativo, Pixabay

Creativo, Pixabay

De ijsblokjesmethode

Leg één keer per week drie ijsblokjes (of 4-5 als ze heel klein zijn) op de aarde. Het is zeer belangrijk dat ze niet in contact komen met de bladeren, die beschadigd zouden kunnen worden, en ook niet met de stengels van de planten. Plaats ze dus naar de randen van de pot toe, en probeer ze ook niet bovenop de wortels te plaatsen. Weliswaar hebben sommige studies aangetoond dat ze niet gaan rotten en dat de temperatuursverandering niet noodzakelijk schadelijk is, maar het is altijd beter geen risico te nemen.

Water geven aan orchideeënplanten

De ijsblokjesmethode kan werken als alternatief wanneer je bang bent de planten te veel of te weinig water te geven, aangezien het ijs smelt en water in kleine hoeveelheden geeft in een poging een vochtige omgeving voor deze planten te creëren; maar in werkelijkheid is de aanbevolen methode heel anders.

  • Het eerste wat je moet doen, is water geven zodra er geen restvocht meer in het substraat zit. Om dit te controleren kun je je vinger erin steken en voelen of er enige nattigheid onder het oppervlak zit, of je kunt door de pot op te tillen merken of deze zo licht is geworden dat dit betekent dat het water nu volledig is geabsorbeerd of verdampt.
  • Plaats de pot van de orchidee in een teil vol water, of ook in de bak van de gootsteen of de wastafel in de badkamer: ze moeten minstens 10 minuten of ook een half uur in het water blijven staan. Giet vervolgens het water weg en laat de pot verder leeglopen door de drainagegaten.
  • Let op het niveau van het water: het mag de kraag niet raken, zodat het water slechts een derde of de helft van de pot hoeft te bereiken. Als het water toch de kraag of de bladeren bereikt, gebruik dan keukenpapier om het overtollige water uit deze zones te verwijderen.

Terwijl ze in water weken, nemen de wortels van de orchideeën (die bedekt zijn met velamen, een dun sponsachtig vlies dat water opslaat) snel water op en wordt hun kleur donkerder en groener. In feite is de eigenlijke wortel een veel dunnere buis dan je ziet, verborgen door de hele "sponsachtige" bedekking. Dit slaat het water op en de wortels nemen het de volgende dagen/weken geleidelijk op. Daarom moet je, wanneer het buitenste deel van de wortels geen water meer kan vinden in het substraat (d.w.z. wanneer het substraat volledig is uitgedroogd), alles opnieuw grondig nat maken.

Kortom, beter een grondig en meer sporadisch bad dan te vaak water geven of nog beter ijsblokjes.

Advertisement