Orchideeën met bladeren die altijd glanzend en gezond zijn? Gebruik melk!

door Natasja

12 Maart 2022

Orchideeën met bladeren die altijd glanzend en gezond zijn? Gebruik melk!
Advertisement

Een van de planten die iedereen altijd opvalt, is ongetwijfeld de orchidee: een orchidee kan zowel in huis als in elke andere omgeving, van kantoren tot openbare gelegenheden, zijn stempel drukken. Ze zijn elegant en verfijnd, en hebben een onmiskenbaar exotische charme die nooit faalt om te betoveren.

Met aandacht voor een aantal belangrijkere vereisten, zijn ze ook niet zo moeilijk om met succes te kweken. Dus als je eenmaal voor de gezondheid van je planten hebt gezorgd, maar merkt dat hun bladeren er een beetje dof uitzien, wat kun je dan doen? Je kunt een glansmiddel voor planten gebruiken en het is gemakkelijk om er zelf een te maken. Een van de meest populaire middelen is het gebruik van melk, zoals je hieronder kunt lezen.

via lacuocaapois/TikTok

Advertisement
lacuocaapois/TikTok

lacuocaapois/TikTok

Het gebruik van melk is een van de populairste middelen, en dat zie je snel geïllustreerd in een TikTok-video (https://www.tiktok.com/@lacuocaapois/video/7060117099854695685) van gebruiker @lacuocaapois.

In het filmpje zie je dat er twee koffiekopjes worden gebruikt, één voor de helft gevuld met water en één voor de helft met melk: de twee vloeistoffen worden vervolgens in een kommetje met elkaar vermengd, waarin de dame een watje doet om voorzichtig de bovenkant van de orchideeënbladeren af te vegen, die onmiddellijk weer helder en groen worden.

Dit is een eenvoudig middel, waarvoor we ook nog een paar tips aanbevelen:

  • Gebruik indien mogelijk gedistilleerd water: de reden voor het dof worden van de bladeren is vaak de ophoping van mineralen en andere stoffen die worden afgezet door het water dat je gebruikt om de plant water te geven of dat wat er achterblijft door condensatie (vooral in de badkamer), dus is het beter water te gebruiken dat deze stoffen niet aan het blad toevoegt.
  • Overdrijf niet met het gebruik van poetsmiddelen: je hoeft dit niet te vaak te doen.
  • Doe dit nooit aan de onderkant van het blad, want daar zitten de poriën (huidmondjes) waardoor de bladeren ademen en die zouden worden geblokkeerd door melkresten.
  • Wat de melk betreft: als je vloeibare melk gebruikt, geef dan altijd de voorkeur aan magere melk.
  • Beter dan vloeibare melk is poedermelk (ook bij voorkeur magere): het is het melkzuur dat de minerale afzettingen op het blad helpt oplossen, dus poedermelk (een paar eetlepels) verdund in 40-60 ml water is ook prima.
  • Gebruik nooit melk alleen, want die kan zuur worden en verdere schade veroorzaken.

Heb je al eens melk gebruikt op orchideeën?

Advertisement