Bewaar zaden, pitten en groente- en fruitafval: je kunt ze gebruiken om nieuwe planten te kweken

door Natasja

17 Februari 2022

Bewaar zaden, pitten en groente- en fruitafval: je kunt ze gebruiken om nieuwe planten te kweken
Advertisement

Fruit en groenten maken deel uit van ieders dieet, en zijn zelfs het enige gezonde bestanddeel dat in geen enkel dieet mag ontbreken. Je zal dus elke dag wel een of andere groente of vrucht schoonmaken, eventueel ook exotische, waarbij je schillen, klokhuizen en onvermijdelijk ook zaden of pitten verwijderen. De pitten kan je echter apart kunnen houden als je je wat meer wilt wijden aan een of ander eenvoudig tuinexperiment. En met hen enkele knollen of bollen die je normaal als voedsel kent!

Van knoflook tot avocado's, ontdek hoe je nieuwe planten kunt kweken uit voedselafval!

Advertisement

Zoete aardappelen

De zoete aardappel, groot en met een onmiskenbare smaak, is een knol die je altijd zonder vegetatie ziet, maar waarvan de bladeren eigenlijk heel mooi zijn. Dus als je toevallig een extra exemplaar koopt dat je niet wilt koken, zou je het kunnen gebruiken om een andere plant te kweken, en je kunt dit (althans in het begin) in water doen.

Het enige wat je hoeft te doen is de knol in een bak met water te zetten. Het is het beste de aardappel een beetje hangend te houden, zodat hij de bodem niet raakt en de wortels zich vrij kunnen ontwikkelen: om dit te doen, steek de knol met 4 of 5 houten tandenstokers allemaal op dezelfde hoogte (zodat er een kroon ontstaat, zeg maar), zodat ze tegen de rand van de pot of pot rusten en laat de aardappel hangend staan. Vul het bijna tot de rand met water, maar zorg ervoor dat het water niet te hard is - en als dat wel zo is, gebruik dan gedestilleerd water.

De aardappel vormt lange scheuten met kleine bladeren, die je voorzichtig van de knol scheidt wanneer ze ongeveer tien centimeter lang zijn, bewaar ze in een bak met een beetje water en wanneer ze wortels van enkele centimeters hebben, kun je ze ertussen steken. Het zullen allemaal nieuwe planten zijn!

Advertisement

Knoflook

Wanneer je merkt dat een teentje knoflook is uitgelopen, zodat het vruchtvlees bijna is verdwenen, is er weinig over om te gebruiken voor het koken, maar genoeg om nieuwe planten uit te laten groeien: er komen eetbare groene bladeren uit die - net als bieslook of alfalfa - kunnen worden gebruikt voor kruiden en koken.

Leg de teentjes in een schaaltje of bakje in de zon, zodat ze door water omsloten worden, maar niet onder water staan. Na een paar dagen zullen de wortels uitlopen en wanneer ze een of twee centimeter lang zijn, kun je de teentjes in de grond zetten, waarbij je de knop uit de grond laat en regelmatig maar niet overmatig water geeft. Wanneer de bladeren meer dan 7-10 cm hoog zijn, kun je ze beginnen te eten.

Gember

Als je wat extra gemberwortels hebt waar je niet goed raad mee weet, kun je ze proberen te gebruiken om wat ongewone planten te kweken voordat ze in de koelkast rotten! De beste tijd om dit te doen is in de late winter of het vroege voorjaar, maar je kunt het ook op andere tijdstippen van het jaar proberen.

Gemberscheuten beginnen vanuit de oogjes, de kleine 'belletjes' die je aan het oppervlak ziet, dus hoe meer je wortel heeft, hoe meer kans je hebt om nieuwe bladeren te beginnen. Houd de wortelstokken 8-12 uur in water en begraaf ze vervolgens in een grote pot op een diepte van 10 cm. Je kunt ook een beetje hetzelfde doen als met zoete aardappelen, waarbij je alleen de onderste helft (de oogjes gaan naar boven) in het water laat zitten.


Bewaar de gember op een warme, maar schaduwrijke plaats en wanneer je een goed wortelstelsel ziet, kun je de knol in de grond zetten, als hij al in een pot zat, hoef je alleen maar te wachten tot hij gegroeid is. Als je de plant wilt oogsten, moet je hem bij de kraag pakken en stevig maar niet bruusk omhoog trekken, waarbij je de hele wortelstok eruit haalt. Als je slechts een stuk van de wortel wilt gebruiken, knipt het met een gesteriliseerde schaar af, stop de rest terug in de grond en laat het minstens een maand rusten voordat je het eruit haalt.

Ananas

Dit is een heel leuk experiment dat enig geduld vergt: de ananas heeft de bijzonderheid dat hij zich kan voortplanten uit het plukje bladeren aan de top!

Kies een verse vrucht, scheid de pluk van de rest door met de ene hand de onderkant van de bladeren en met de andere hand de onderkant van de ananas stevig vast te pakken en ze vervolgens te draaien om de twee delen te scheiden. Je kunt ook snijden, maar verwijder dan de onderste bladeren en ook het resterende vruchtvlees.

Plaats de kluit vervolgens in water, zodat de basis (waar de wortels zullen groeien) een beetje onder het oppervlak ligt. Zodra de wortels zijn gegroeid, kun je de plant in een pot met rijke, losse grond planten. Zet de pot in de zon, met de temperatuur altijd boven de 18°. De plant zal langzaam groeien en in het eerste jaar nieuwe bladeren produceren, maar je moet minstens 4 jaar wachten voordat je vruchten ziet.

Avocado

Ook hier weer een vergelijkbaar proces als bij de zoete aardappel, maar hier begin je met de grote, harde kern in het midden van de avocado. Verwijder al het vruchtvlees en steek er vervolgens 3 tandenstokers in zodat het over de opening van een glazen pot hangt die je met water vult. Het water moet tot het onderste derde deel van de avocado komen en je moet het ongeveer een keer per week verversen totdat de pit begint te barsten en wortels aan de onderkant en scheuten aan de bovenkant begint te produceren. Het kan (onder ideale omstandigheden) slechts twee weken duren, maar in sommige gevallen moet je tot twee maanden wachten voordat je enige groei merkt.

Wanneer de stengel aan de top 15 centimeter lang is, kun je het geheel overbrengen in een pot die groot genoeg is om de plant met al zijn wortels te huisvesten, in een losse, rijke en goed drainerende grond. Ze houden van warme, zonnige plaatsen.

Advertisement

Citroen

Citroenzaadjes die je perst kunnen mooie zaailingen worden, en het is eenvoudig om te proberen ze te kweken.

Was de pitten om overgebleven vruchtvlees te verwijderen en gebruik vers fruit. Gebruik een pot of andere bak met een gat in de bodem met universele potgrond gemengd met gelijke delen zand en turf of sphagnum, zet het een half uur in een oven op 60 graden om eventuele ziekteverwekkers in de grond te doden, laat het afkoelen en steek dan de zaden 1 cm diep.

Besprenkel de grond met water en dek af met geperforeerde folie om het vocht vast te houden, en zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. De zaden ontkiemen bij 21°, dus kies een plekje in huis dat warm genoeg is, en als je spruiten ziet verschijnen, kun je de pot in het licht zetten door het plastic te verwijderen.

Zodra je meer dan 3 of 4 blaadjes ziet, verplaats het geheel naar een grotere pot met universele potgrond en zet hem op een plaats die minstens 4 uur per dag in direct zonlicht staat, met temperaturen bij voorkeur tussen 15 en 21 graden en vrij van tocht.

Veel plezier met tuinieren!

Advertisement