Lichtsnoeren voor de buitenruimtes: 8 tips om ze correct te installeren

door Natasja

17 April 2023

Lichtsnoeren voor de buitenruimtes: 8 tips om ze correct te installeren
Advertisement

Het mooie seizoen brengt ook het verlangen terug om tijd buiten door te brengen, en als aan het begin van de zomer de lange lichturen helpen om zelfs zonder hulp van technologie van de frisse avondlucht te genieten, wanneer de dagen langzaam weer korter worden, in juli en vooral in augustus, is er behoefte om de avonden met kunstlicht te verlichten.

Ongetwijfeld helpt het zachte licht van kaarsen en olielampen, misschien met toevoeging van insectenwerende middelen, om de juiste sfeer voor ontspanning te scheppen, maar als je wilt profiteren van het praktische nut en de lange levensduur van elektrische lampen, zijn lichtsnoeren de beste keuze, beter dan lampions. Maar hoe monteer je ze als de vorm van de buitenruimte je geen palen of bomen ter ondersteuning biedt?

We stellen hieronder 8 eenvoudige ideeën voor om lichtsnoeren in de buitenruimtes te installeren.

Advertisement

1. Palen met betonnen voetstuk

Een praktische en veilige manier om de lichtsnoeren op te hangen zijn palen met betonnen voetstukken: ze zijn snel te installeren en sterk genoeg om het hele seizoen mee te gaan. Wees alleen voorzichtig met de draagkracht van je balkon of terras waarop je ze wilt installeren, het is mogelijk dat ze het gewicht van de betonnen voetstuk niet kunnen dragen.

Advertisement

2. Palen in plantenbakken

Een heel leuk idee dat er ook goed uitziet, is het plaatsen van houten palen in de plantenbakken, zodat ze afsteken tegen een tapijt van planten of bloemen. Breng dit in praktijk door stevige plantenbakken te gebruiken en de palen met schroeven aan de onderkant te bevestigen; zorg er dan voor dat het hout behandeld is om het weer te weerstaan. Ze zullen val- en weerbestendig zijn!

3. Hout en beton

Je kunt prachtige rustieke palen maken met eenvoudige, stevige takken die in metalen emmers gevuld met beton worden geplaatst. Je kunt ze verplaatsen waar je maar wilt, ze blijven zeer stevig!

4. Metaal en beton

Als je de voorkeur geeft aan een meer industriële stijl, kun je de vorige techniek aanpassen door de takken te vervangen door metalen palen.

5. Vaste palen in de tuin

Als je liever vaste palen in de tuin plaatst, bijvoorbeeld in het midden van een gazon of aan de rand van een bloembed, is het ideaal om een grotere ruimte te creëren door een PVC-pijp in de grond te steken, de paal in het midden van de pijp te plaatsen en deze met beton te omgeven. Zo weet je zeker dat niets hem kan ontwortelen.

Advertisement

6. Vaste palen op houten reling

Als je daarentegen vaste palen op het terras of balkon wilt installeren, gebruik de houten reling om de palen rondom vast te zetten met schroeven.

7. Klemmen voor de reling

Ten slotte, om de palen aan een reling te bevestigen, zijn klemmen een zeer nuttig middel: ze zetten de paal stevig vast en kunnen gemakkelijk worden verwijderd wanneer ze niet meer van nut zijn, of wanneer je besluit de positie ervan te veranderen.

Advertisement

8. De muren benutten

Om je ten slotte te helpen bij de installatie van de lampen, kunnen de muren van je huis ook een nuttige steun zijn: door haken voor de lampen rechtstreeks in de muur te installeren op de gewenste hoogte, kun je de lichtsnoeren over het hele terras uitstrekken, tot aan de reling.

Hoe verlicht jij het liefst de buitenruimtes op lange zomerdagen?

Advertisement