Ook een rijke oogst van courgettes, tomaten en komkommers? Probeer dan deze zelfgemaakte mest

door Skip

23 Augustus 2023

Ook een rijke oogst van courgettes, tomaten en komkommers? Probeer dan deze zelfgemaakte mest
Advertisement

Fruit en groente is niet alleen lekker, het doet je gezondheid heel veel goed, reden genoeg dus om die altijd op je bord te leggen. Experts bevelen aan om per dag 3 porties groenten en 2 porties fruit te eten, in de zomer is het veel makkelijker om dit target te halen. Fruit en de beschikbare groente zijn dan gewoon heerlijk.

Komkommers, tomaten en courgettes, iedereen is het doorgaans met elkaar eens wanneer men moet besluiten wat nu te eten. Het zijn 3 zeer graag gegeten groentes door groot en klein en hebben de onbetwiste hoofdrol in zomerse gerechten. Ze zijn ontzettend rijk aan water vezels vitamines en mineralen, zijn heerlijk om te eten en ook nog eens makkelijk om te kweken. Al heb je ook maar een klein balkonnetje kan je er zeer gerust op zijn dat ook jij een mooie oogst hebt in de zomer en dat je deze groente dagelijks dus niet hoeft te kopen.

Ben je op zoek naar een manier om deze groenten op een efficiënte maar niet-chemische manier van mest te voorzien dan hebben wij een doe-het-zelf-mestrecept voor je dat heel uniek en eenvoudig te maken is.

Advertisement
Creativo

Creativo

Je hebt maar drie ingrediënten nodig voor de bereiding van deze zelfgemaakte natuurlijke mest die ervoor zorgt dat je altijd een rijke oogst aan tomaten, courgettes en komkommers hebt:

  • kurkuma;
  • melk;
  • water

Kurkuma is een kleurrijke en geurrijke specerij die de gezondheid ten goede komt maar die ons ook een handje kan helpen bij de kweek van planten vanwege z'n eigenschappen: het bestrijdt bacteriën en gaat schimmels tegen. Dit maakt het zeer effectief in het voorkomen van parasitaire ziektes waar planten last van kunnen hebben zoals tomatenmeeldauw en luizen bij komkommers en courgettes.

Melk is niet alleen voedzaam het is ook zeer effectief ter preventie van door parasieten veroorzaakte ziektes omdat het voor een beschermend laagje zorgt op bladeren en stronken waardoor ziektverwekkende sporen geen grip hebben en niet binnen kunnen dringen.

Zo maak je de perfecte bemester voor je groente: verhit 2 liter water en voeg twee eetlepels kurkuma en 100 ml melk toe. Alles goed mengen en af laten koelen. Dan het goedje filteren en als bewatering gebruiken voor je planten!

Een goede oogst gewenst!

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Advertisement