Geen zin meer om steeds de planten water te geven? Maak je eigen druppelirrigatiesysteem

door Natasja

09 Juli 2022

Geen zin meer om steeds de planten water te geven? Maak je eigen druppelirrigatiesysteem
Advertisement

Iedereen die graag voor planten zorgt, in huis, op het balkon of in de tuin, weet dat dit enige opoffering vergt: planten moeten consequent water krijgen, en nog veel vaker als de temperaturen stijgen. Dit valt meestal samen met de periode waarin je vrije dagen neemt en dus van huis weg bent.

Als er iemand thuis blijft of een betrouwbaar persoon je groene hoekje komt verzorgen, is het geen probleem, maar als je er een oplossing voor wilt vinden, kan je een automatisch, getimed druppelirrigatiesysteem gebruiken, dat gemakkelijk zelf te installeren is.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Wat je nodig hebt:

 • Een 2-weg-waterverdeler om twee slangen op één kraan aan te sluiten
 • Een besturingseenheid met een timer om de bewateringstijden en -frequentie te plannen
 • Een drukregelaar
 • Een waterslang
 • Plakband
 • Een PVC-buiszaag (die je zult gebruiken om de slang door te zagen)
 • Polyethyleen dop om de slang af te sluiten
 • Smalle 6mm irrigatieslang
 • Perforator om gaten te boren voor het inbrengen van staafjes
 • Verbindingsstukken voor aftakkingen van de hoofdslang
 • Pluggen om verkeerd geplaatste gaten te dichten
 • Waterdruppelaars (die welke in de grond van de plant gaan)

Dit zijn de materialen voor wie een volledig DIY systeem wil creëren, maar er zijn ook kant-en-klare kits die online of in tuincentra of bouwmarkten kunnen worden gekocht.

Hoe gaat je te werk?

 1. Installeer de 2-weg-waterverdeler op de kraan
 2. Bevestig de tuinslang aan een van de uitlaten, met de drukregelaar, en de timer aan de andere
 3. Plan de route die de slang moet afleggen om alle potten te bereiken. Het advies is altijd om de potten zoveel mogelijk te groeperen (alle potten die in de zon staan, alle potten die meer beschutting nodig hebben, etc.). Rol vervolgens de slang af zodat hij tot aan de potten komt en er omheen/omheen gaat, en markeer met een viltstift of ook met een stukje plakband waar je gaten moet boren om de staafjes in te steken.
 4. Ga verder met het boren van de gaten
 5. Neem de dunste slang en knip staafjes af die lang genoeg zijn om de pot zonder problemen te bereiken (houd ook rekening met de punt die je in de grond zult steken)
 6. Plaats de waterdruppelaars van de potten, verbind de buisjes en sluit het uiteinde van de hoofdslang af met het passende dop.
 7. Doe de tests: open het water in de dagen voordat je weggaat, zodat je ruim de tijd hebt om eventuele veranderingen aan te brengen.                                                                                                                                                                                                                                                                               Als je het een beetje goed plant, kun je in een middag een systeem installeren zodat je vrij bent om weg te gaan zonder je zorgen te maken over de planten!

Advertisement