Inbouwhaarden zonder rookkanaal: ontdek hoe je ze in de inrichting kunt invoegen

door Natasja

21 Oktober 2022

Inbouwhaarden zonder rookkanaal: ontdek hoe je ze in de inrichting kunt invoegen
Advertisement

Een brandende open haard in de woonkamer heeft iets magisch en gezelligs, een element dat onmiddellijk het hart van de kamer wordt, waar mensen zich omheen verzamelen. En tegenwoordig zijn er superslimme ontwerpoplossingen die echt bij elke behoefte en ruimte passen.

Naast de gemetselde haarden en grote kachels uit het verleden, kunnen we nu kiezen uit verschillende soorten haarden zonder rookkanaal, die als inbouwhaard kunnen worden geïnstalleerd, eventueel door er een lijst omheen te bouwen dat ze kan herbergen en goed in de inrichting kan integreren. Op die manier kun je er zelfs een televisie boven monteren of de muur versieren zonder je zorgen te maken over de problemen die een rookkanaal zou veroorzaken.

Daarom worden het inrichtingselementen waar je zorgvuldig over na moet denken, zodat je het juiste model en de juiste soort materialen voor iedere schoorsteen kan kiezen. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement

Elektrische haard

Bij elektrische haarden is er geen sprake van verbranding, dus geen vuur. Led-lampjes doen het uiterlijk van vlammen na, en binnenin zijn verwarmingselementen gemonteerd. Ze zijn handig omdat ze weinig onderhoud vergen en over het algemeen betaalbaar zijn. Ze zijn vrij gemakkelijk te installeren, en er kunnen muren van verschillende materialen, zelfs houten constructies, omheen worden gemonteerd.

Het glas blijft altijd vrij koud, zodat ze ook veilig zijn voor kinderen en dieren.

Advertisement

Water (of waterdamp)haarden

Ze imiteren het best het uiterlijk van echte vlammen. Ze worden aangedreven door de elektriciteit van het huis en werken natuurlijk ook op water. Hiermee wordt een fijne nevel geproduceerd die de lichten weerkaatst, zodat het lijkt alsof de vlammen van een echt vuur flikkeren. Ze laten een grote vrijheid toe bij het ontwerp en de installatie (die vrij eenvoudig is) in huis, zodat ze esthetisch populaire oplossingen worden.

Bio-ethanol haard

Ethanol (of bio-ethanol) haarden hebben echte vlammen, die worden geproduceerd door het verbranden van een alcoholvrije, vloeibare brandstof. Je giet de brandstof in de daarvoor bestemde tank, steekt het vuur aan met een lange vatenaansteker en klaar is Kees. Er zijn inbouw- of vrijstaande modellen, en ook hier is het schilderachtige effect verzekerd, zonder dat je te maken krijgt met rook en onaangename geuren.

Gashaard

Er zijn ook gashaarden, ook weer zonder rookkanaal, die op aardgas of propaangas werken. Zodat ze geen rookkanaal nodig hebben, minder gas verbranden en minder uitstoot hebben. Ze worden echter aanbevolen voor zeer grote en geventileerde ruimten, en het is altijd een goed idee om de plaatselijke voorschriften voor de installatie ervan te raadplegen.

Gelhaard

Net als ethanol- of gashaarden werken gelhaarden met bussen brandstof die een dikkere consistentie hebben dan de vloeistof die in de andere haarden wordt gebruikt. Ze worden ook gebruikt voor buiten te plaatsen vuurpotten, maar voor binnen wordt steeds meer de voorkeur gegeven aan andere opties.

Rond de verschillende soorten haarden kun je, afhankelijk van het type, kiezen voor wanden van hout, gipsplaat, metselwerk. In alle gevallen moeten brandvrije en isolerende materialen worden gebruikt, zodat wat verder aan de muur is bevestigd niet het risico loopt te worden beschadigd. Welk model heeft jouw voorkeur?

Source:

Modernblaze

Advertisement