Wil je geraniums langer laten bloeien? Maak gebruik van een paar nuttige tips

door Natasja

08 Juli 2022

Wil je geraniums langer laten bloeien? Maak gebruik van een paar nuttige tips
Advertisement

De komst van mooi weer wordt in veel tuinen en op balkons begroet door de bloei van de onmiskenbare bloemen van geraniums (of liever, pelargoniums) die huizen en binnenplaatsen sieren. Bij nadere beschouwing blijken er vele verschillende soorten te bestaan, en een zoektocht bij gespecialiseerde handelaars levert zelfs duizenden cultivars of zelfs antieke verzamelaarssoorten op met zeer uiteenlopende vormen, kleuren en zelfs geuren.

Zelfs de meest voorkomende, die vaak "Pelargonium zonale" worden genoemd, zijn in staat balkons en tuinen te versieren met levendige spatten van kleur waar je nooit genoeg van krijgt. Hoe kun je er dan voor zorgen dat deze bloei zo lang mogelijk duurt? Hieronder volgen enkele nuttige tips.

Advertisement

Blootstelling en water geveb

Blootstelling en water geveb

Creativo

Blootstelling: ze houden, bijna allemaal, van de zon.

Er zijn maar weinig soorten die enige beschutting nodig hebben tegen de heetste en meest directe zonnestralen (en ze behoren vaak tot de moeilijkst te vinden soorten). Kies daarom, binnen of buiten, voor plaatsen op het zuiden/westen waar ze gedurende vele uren per dag aan zonlicht worden blootgesteld.

Water geven: niet vaak maar overvloedig.

De gouden regel is te wachten tot de grond volledig is opgedroogd alvorens opnieuw water te geven, en het substraat vervolgens lang te laten inweken. Zorg ervoor dat het water uit de potten kan ontsnappen, en als de periode van sterke warmte is begonnen, plaats dan schoteltjes om het vocht nog wat langer vast te houden. Maar wees voorzichtig: schotels moeten worden geplaatst zolang het warm is en niet regent, en je moet opnieuw water geven wanneer de grond droog is, zelfs onder de eerste centimeters (en de schotel is in die gevallen meestal al leeg). Als het echter vaker begint te regenen, verwijder de schotels en laat het water vrij weglopen.

Als het einde van de zomer nadert en sommige planten nog bloeien, plaats ze dan uit de buurt van de regen maar op een lichte plaats om te profiteren van de laatste bloeiperioden voordat je ze klaarmaakt voor de winter.

Advertisement

Aftoppen

Aftoppen

Creativo

Aftoppen van droge bloemen

Zodra aan de twee zojuist beschreven basisvoorwaarden is voldaan, moet voor het aftoppen worden gezorgd. Als de bloemen volledig uitgebloeid zijn, droogt de steel uit en moet hij worden verwijderd: dit is niet alleen een esthetische kwestie, maar bevordert ook de gezondheid van de plant doordat de productie van nieuwe bloemen wordt gestimuleerd.

In de meeste gevallen moet je gewoon wachten tot het takje echt droog is (en niet alleen vergeeld) en je het er gemakkelijk met je handen af kunt trekken. Maar als hij toevallig de geringste weerstand biedt en je wordt gedwongen hem te draaien of af te breken, stop dan: dat veroorzaakt vaak scheuren in de dragende tak, wat schadelijk kan zijn. Beter is het zich te wapenen met een kleine schaar (er zijn er speciaal voor het aftoppen van planten), de messen goed schoon te maken (ontsmet met alcohol of vlam) en dan te snoeien. Het kost weinig tijd en is ook vreemd genoeg ontspannend en bevredigend.

Om een gezonde vegetatie te bevorderen, verwijder (op dezelfde manier) ook sterk vergeelde of verdroogde bladeren.

Nog meer tips

Nog meer tips

Creativo

  • Zet geraniums niet in te grote potten: ze staan graag een beetje (niet te) nauw, dus het is beter om de potten van jaar tot jaar of zelfs om de twee jaar te vergroten.
  • Gebruik een meststof die rijk is aan kalium. Mengsels met de verhoudingen 9-6-12 worden aanbevolen.


Veel plezier met tuinieren!

Advertisement