12 geweldige ideeën om houten kisten te recyclen en er fantastische nachtkastjes van te maken

door Natasja

26 Februari 2022

12 geweldige ideeën om houten kisten te recyclen en er fantastische nachtkastjes van te maken
Advertisement

Nachtkastjes zijn onmisbare meubelstukken in de slaapkamer: tenzij je kiest voor planken of een hoofdbord met ruimte om wat je maar wilt dicht bij het bed te zetten, is het essentieel om een punt te hebben dat je gemakkelijk kunt bereiken en waar je van alles op kunt leggen.

Als je er zelf een wilt maken, is het recyclen van houten kisten een eenvoudige, goedkope en aanpasbare manier: gebruikte, stevige kisten, of kisten die verkocht worden als opbergelementen voor de inrichting. Zie hieronder enkele ideeën voor het maken van mooie nachtkastjes.

Advertisement

Horizontaal gemonteerd, met handgrepen aan de zijkanten, en vier houten steunen van dezelfde kleur, hoger dan gewone pootjes maar niet hoog genoeg om lange poten te zijn: in het binnenvak kunnen misschien boeken worden opgeborgen, en bovenop een lamp, een houder voor spulletjes, afstandsbedieningen of een mobiele telefoon.

Advertisement

Dit zijn zeer eenvoudige projecten, ook geschikt voor mensen met weinig DIY ervaring, en ze staan ook mooi in kinderkamers. Het belangrijkste is dat je niet vergeet alle oppervlakken te schuren en glad te maken, vooral wanneer je oude, gerecyclede houten kisten gebruikt.

De kleur van het natuurlijke hout is niet altijd wat je graag ziet in de inrichting van de kamer, of de kist had al motieven of enkele onvolkomenheden: dan helpt de verf je om elk gebrek te bedekken en het werkje zo te personaliseren dat het past bij de rest van de inrichting. En misschien kun je een touwtje toevoegen aan de handvatten.

Als de kist erg groot en vooral lang is, kan hij verticaal worden geplaatst en zelfs een plank bevatten, zodat de interne ruimte beter wordt benut.

De keuze van impregneermiddelen, vernissen (en hun afwerking), maar ook de keuze van pootjes of andere steunen zijn allemaal opties waarmee je je eigen stijl tot uitdrukking kunt brengen.

Advertisement

Een van de populairste ontwerpen voor DIY meubelpoten, vooral die van gerecycled materiaal, zijn haarspeldpoten, die zowel prachtig staan wanneer ze heel kort zijn als wanneer ze...

... langer zijn!

Advertisement
inspirationmadesimple.com

inspirationmadesimple.com

Je kunt ook zelf in elkaar gezette metalen buizen gebruiken als poten. Of misschien kan je het onderstel van een oude salontafel recyclen.

Het is gemakkelijk om een paar identieke nachtkastjes te maken met behulp van houten kisten.

Advertisement

Even mooi zijn de houten kisten, zoals de wijnkisten, die geen planken hebben, maar elke zijde is gemaakt van houten panelen.

Voor een groter en ruimer nachtkastje kun je zelfs twee kisten samenvoegen!

Zou je het leuk vinden om dergelijke nachtkastjes te maken?

Advertisement