Baking soda om je kasten schoon te maken en te ontgeuren: ontdek eenvoudige en gratis middelen om in huis te gebruiken

door Natasja

17 Februari 2022

Baking soda om je kasten schoon te maken en te ontgeuren: ontdek eenvoudige en gratis middelen om in huis te gebruiken
Advertisement

De kledingkasten waarin je al je kleren, het huishoudlinnen of ook de kasten waarin je het servies bewaart, zijn gesloten ruimten die onder bepaalde omstandigheden een broedplaats worden van schimmels en dus van onaangename geuren.

Je hebt niet altijd tijd om de kastdeuren te openen om de kast te luchten, en er komt bijna nooit zonlicht bij. Wanneer je er dus stoffen of voorwerpen in legt die nog een beetje vochtig zijn, of wanneer de kamer zelf vochtig is om de meest uiteenlopende redenen, vult de binnenkant van de meubelen zich ook met onaangename geuren en misschien zelfs een beetje schimmel. Baking soda kan helpen om deze verschijnselen te bestrijden, met eenvoudige en vrijwel kosteloze middelen.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Het kan fungeren als ontvochtiger: doe het in katoenen of gaaszakjes, of ook in een eenvoudige keramische, houten of metalen schaal en plaats het op planken, in laden of ook opgehangen tussen kleren. Aangezien het een zeer hygroscopische stof is, zal het vocht absorberen, en wanneer het voldoende geïmpregneerd is, is het tijd om het te vervangen door een nieuwe. De frequentie verandert naar gelang de vochtigheidsgraad in elke kast, dus controleer het regelmatig.
  • Als deodorant: door een beetje etherische olie toe te voegen, wordt elk schaaltje (of zakje) baking soda een echte parfumverspreider. Alles wat je nodig hebt is 2 of 3 eetlepels baking soda en 3-4 druppels van een essentiële olie naar keuze. De teatree olie is zeer geschikt als je bang bent dat er schimmel ontstaat.
  • Om de binnenkant van kledingkasten schoon te maken: als er geen bijzondere vlekken zijn, maar je de kledingkast gewoon wilt opfrissen, strooi wat baking soda op de planken en in de laden en veeg het vervolgens voorzichtig af met een doek of spons die nauwelijks met water is bevochtigd. Voor verticale wanden maak je de spons eerst nat, wring hem uit, bestrooi hem met baking soda en wrijf over het oppervlak, ook aan de binnenkant van de deuren. Spoel de spons uit, veeg ook de kast schoon en gebruik daarna onmiddellijk een zachte droge doek om het zo droog mogelijk te maken. Houd de deuren en laden open tot de hele kast droog is, en stofzuig zo nodig om eventueel achtergebleven baking sodaresten te verwijderen.

Succes!

Advertisement