Gehaakte petten: 6 ideeën om comfortabele, persoonlijke mutsen zelf te maken

door Natasja

17 Februari 2022

Gehaakte petten: 6 ideeën om comfortabele, persoonlijke mutsen zelf te maken
Advertisement

Onder de vele soorten mutsen die er bestaan, heeft de platte pet een onmiskenbare vintage charme: van oudsher geassocieerd met de Engelse en mediterrane cultuur, is het sindsdien een soort hoofddeksel geworden dat werkelijk over de hele wereld wordt gebruikt, met een onmiskenbare en vooral tijdloze lijn.

Meestal zijn ze gemaakt van wol of fluweel, maar het is ook mogelijk hun vorm na te maken door met de hand te haken: op die manier wordt de platte pet een muts met zachtere lijnen, altijd met een klein klep en met een min of meer vlakke bovenkant, afhankelijk van het model. Door het zelf te maken, kun je het beste decoratieve weefsel, de kleur en de afmetingen kiezen, zodat je een perfect op maat gemaakte muts hebt!

Advertisement
Tutorial via hopefulhoney.com

Tutorial via hopefulhoney.com

Een zeer eenvoudige bewerking, waarbij vaste en halfstokje worden afgewisseld om een ronde vorm van de bovenkant en een klein klep te creëren. De knopen aan de zijkanten van de band die boven de klep uitloopt, zijn een typische versiering van dit type muts.

Advertisement
Tutorial via ineeditcrochet.com

Tutorial via ineeditcrochet.com

Vaste, halve vaste, halfstokje: deze basissteken worden gecombineerd tot wat in het Engels een Mixed Cluster Stitch wordt genoemd, waardoor in dit geval een muts met een iets meer uitgewerkte weving ontstaat. De bovenkant is zacht en wordt iets vlakker op het hoofd, en een meer prominente klep en band met knopen ontbreken zeker niet.

Tutorial via shareapattern.com

Tutorial via shareapattern.com

Je kunt spelen met verschillende kleuren en ook op zoek gaan naar modellen met meer ongebruikelijke versieringen, zoals deze reliëfstrepen die een licht spiraalvormige beweging creëren op de bovenkant van de pet. De vorm van deze pet doet denken aan een matrozenpet.

interunet.com

interunet.com

Als je een muts wilt die een zachtere bovenkant heeft die op de nek rust, zoals sommige wintermutsen, zou je een soortgelijke kunnen haken, met de bobbelsteek die een meer merkbaar verhoogd effect geeft en erg dik en warm is.

yarnspirations.com

yarnspirations.com

Nog een idee voor een brede, zachte en comfortabele versie van een klassieke pet. De klep valt ver naar de zijkanten van de omtrek van de bovenkant, zodat het in feite de helft van het gezicht omlijst.

Advertisement
yarnspirations.com

yarnspirations.com

Een leuk idee om de klep te gebruiken in plaats van de band aan de bovenkant: een bredere dan gebruikelijk klep wordt met knopen aan de pet bevestigd, waarbij de hoeken naar boven worden gedraaid. Een eenvoudige maar zeer mooie variatie die kan worden gebruikt om andere modellen te personaliseren.

Zou je het ook leuk vinden om soortgelijke platte petten te haken?

Advertisement