Kleine scheurtjes in de muur? Probeer ze gemakkelijk te repareren met DIY

door Natasja

09 Februari 2022

Kleine scheurtjes in de muur? Probeer ze gemakkelijk te repareren met DIY
Advertisement

Het verstrijken van de tijd kan zijn sporen nalaten op de muren van je huis, ook aan de binnenkant. In feite kunnen er scheuren en barsten van verschillende groottes op de oppervlakteafwerking verschijnen, die altijd zorgvuldig moeten worden gecontroleerd om de omvang ervan te begrijpen om snel in te grijpen op de meest gevaarlijke.

Wanneer de scheur meer dan een centimeter diep is, en nog binnen drie centimeter, kun je beslissen of je het zelf doet (alleen aan te raden als je ervaring hebt) of dat je een vakman inschakelt. Als de scheuren echter nog dieper zijn, is het altijd noodzakelijk een deskundige in te schakelen om de situatie tijdig te beoordelen en de nodige maatregelen te nemen, aangezien de scheur waarschijnlijk een symptoom is van een of andere structurele schade.

Wanneer de scheur echter oppervlakkig is (minder dan 1 cm diep), hoewel hij groot en nog steeds zichtbaar kan zijn, kan je het ook vrij gemakkelijk zelf repareren.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Wat heb je nodig om een scheur in de muur te repareren:

  • Beschermingsmasker
  • Latex handschoenen
  • Een beschermend plastic zeil
  • Schuurpapier
  • Pleistertroffel, metaal of kunststof
  • Spatel
  • Borstel
  • Mastiek geschikt voor het type wandbekledingsmateriaal
  • Voor de afwerking: verf en kwast of roller, om dezelfde kleur terug te krijgen als de rest van de muur, bij voorkeur met een geschikte primer die gebruikt is om het oppervlak voor te bereiden.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Hoe gaat je te werk:

    1. Bescherm het vloeroppervlak en het meubilair dat tijdens het werk vuil zou kunnen worden met het plastic zeil.
    2. Draag de juiste beschermingsmiddelen (handschoenen en masker) en denk eraan in een goed geventileerde ruimte te werken.
    3. Maak de muur grondig schoon voordat je begint, gebruik de spatel om alle bewegende delen te verwijderen. Je moet dan voorzichtig in en rond de scheur schrapen totdat er geen stukjes meer zijn die tijdens de reparatie los kunnen raken.
    4. Verwijder eerst met behulp van een borstel en daarna met een stofzuiger al het stof en vuil van de muur.
    5. Wanneer alles schoon en perfect droog is, gebruik de pleistertroffel of spatel om de mastiek (of stopverf, wat voor de muur geschikt is) in de scheur uit te smeren, totdat deze volledig gevuld is.
    6. Strijk opnieuw met de pleistertroffel zoveel mogelijk mastiek glad: je moet ervoor zorgen dat er geen opstaande klontjes op het oppervlak komen, dus verwijder alles wat te veel is.
    7. Laat het drogen gedurende de tijd die is aangegeven op het pak mastiek dat je hebt gekocht (gewoonlijk tussen 24 en 48 uur).
    8. Wanneer het droog is, gebruik schuurpapier om de kleinste ruwe randjes te verwijderen.

Op dit punt is de muur weer hersteld en heel, en kun je overgaan tot het overschilderen van het aangetaste gedeelte, zodat het weer uniform wordt met de rest van de muur. Denk eraan dat je, om te voorkomen dat de afwerking verschilt van de rest van de muur (vaak meer glanzend), een primer moet gebruiken voordat je de verf aanbrengt.

Succes!

Advertisement