Seringen snoeien: de beste tips voor weelderige planten

door Natasja

19 Mei 2022

Seringen snoeien: de beste tips voor weelderige planten
Advertisement

Een van de noodzakelijke verzorgingen voor de meeste planten die je in de groene hoekjes kweekt, is snoeien: soms volstaat het een paar dorre bloemen of takjes te verwijderen, soms moet er meer aangedaan worden om het gebladerte een regelmatiger vorm te geven en de plant er misschien toe aan te zetten zich te concentreren op de aanmaak van nieuwe, sterkere takken.

In het geval van seringen, een van de planten die altijd het overwegen waard zijn om aan je tuin toe te voegen, zul je op een lichtere of iets meer invasieve manier moeten ingrijpen, afhankelijk van het geval. Lees verder om te weten te komen hoe en wanneer je dit moet doen.

Video tutorial via Gardener Scott/YouTube

Video tutorial via Gardener Scott/YouTube

  • Als de plant jong is, wacht dan: aangezien de planten beginnen te bloeien als ze ongeveer 3 jaar oud zijn, en het weelderigst zijn van 5 tot 8 jaar, is het nooit nodig om vóór die tijd in te grijpen. Integendeel, het verdient de voorkeur de plant te laten groeien en eventueel alleen dorre takjes of verdorde bloemen te verwijderen.
  • Wanneer moet ik ingrijpen? Wij raden aan de plant te snoeien om hem te "verjongen" wanneer hij een hoogte van ongeveer twee meter heeft bereikt. In het bijzonder moet je ongeveer twee weken na het einde van de voorjaarsbloei ingrijpen. Niet later, want dan produceren de planten in de zomer knoppen die de winter doorstaan en het volgende jaar bloeien. Als het daarentegen tijd is voor een massievere ingreep en je de bladeren niet in de weg wilt hebben, kun je ook aan het eind van de winter snoeien, maar dat betekent dat je tot het voorjaar van het volgende jaar (of het jaar daarna) moet wachten om de bloemen te zien.

Hoe seringen te snoeien

Gebruik altijd tuinscharen en takkenscharen met goed geslepen messen, en ontsmet ze met 70% isopropylalcohol of een ander ontsmettingsmiddel.

  • Invasieve snoei: snoei oudere takken terug aan het einde van de winter wanneer er geen gevaar meer is voor vorst. Ze kunnen ook flink worden ingekort: sommige steken nog maar 20 centimeter boven de grond uit. Dit zorgt ervoor dat de plant alleen nieuwe takken krijgt, maar het betekent ook dat je een jaar of twee moet wachten voordat er weer bloei komt. Daarom is het beter zich te beperken tot het verwijderen van slechts ongeveer een derde van de oudste takken en dan in de volgende twee jaar hetzelfde te doen op de onaangetaste delen, zodat je delen overhoudt die blijven bloeien.
  • Lichte onderhoudssnoei: begin met het wegknippen van het uiteinde van de tak waar de uitgebloeide bloem aan zat, gewoon door vlak onder de bloeiwijze zuiver af te knippen. Ga dan verder met het controleren van de gezondheid van de verschillende takken. Als je er ziet die droog/dood of beschadigd zijn of aangetast door ziekten of plagen die je niet kunt behandelen, verwijder dan het beschadigde deel. Controleer ten slotte of er aan de voet van de plant jonge, groene (of zelfs houtige, maar zeer soepele) takken zijn die zeer snel zijn gegroeid: dit moeten de zogenaamde uitlopers zijn, d.w.z. de delen van de plant die niets anders doen dan voedingsstoffen van de rest stelen, maar meestal geen bloemen produceren. Die moeten aan de basis worden afgesneden.

Succes!

Advertisement