11 betoverende vijvers om een oase van rust in de tuin te creëren

door Natasja

04 Augustus 2022

11 betoverende vijvers om een oase van rust in de tuin te creëren
Advertisement

Het geluid van zachtjes kabbelend water is een natuurlijk geluid dat de zenuwen helpt kalmeren en ontspanning bevordert, en dit is een van de redenen waarom de aanwezigheid van een vijver een fundamenteel element is in landschapsarchitectuur in oosterse stijl, maar een element dat in het Westen al eeuwenlang wijdverbreid is. Of het nu gaat om een miniwatertuin in een kleine houder, of om waterpartijen die volkomen natuurlijk in het landschap zijn ingevoegd, vijvers zijn altijd een waardevolle aanwinst, waarvan je in alle rust kan genieten.

Ze creëren ook een klein ecosysteem dat de tuin verrijkt met vele soorten, en het is echt iets heel moois om te bewonderen. Laat je inspireren door de foto's hieronder.

Advertisement

Een uitgraving en over het algemeen geprefabriceerde vijvers zijn de snelste en goedkoopste oplossing om te installeren voor allerlei soorten vijvers, maar er zijn projecten ontworpen om een landschap dat er echt natuurlijk uitziet te creëren.

Advertisement

Dit neemt niet weg dat ook watertuinen in verschillende soorten houders hun charme hebben. Een voorraadtank (stok tank) bijvoorbeeld kan zowel supertrendy zwembaden als een vijver voor het kweken van waterlelies creëren.

En als je grote houders wilt gebruiken, moet je je fantasie de vrije loop laten: ook een boot zou bijvoorbeeld een vijver kunnen herbergen!

Evenals oude fonteinen, nog beter als ze omgeven zijn door veel vegetatie.

Het is echter niet noodzakelijkerwijs zo dat iedereen veel ruimte heeft om aan zijn vijver te besteden, en dus kunnen containervijvers interessant worden, d.w.z. vijvers die worden nagemaakt in kleine, misschien zelfs DIY containers, gemaakt van hout of metaal.

Advertisement

En als je niet in de grond wilt graven, kun je een geprefabriceerde vijver ook in een verhoogd perk plaatsen, en is het nog gemakkelijker om voor de planten en vissen in de vijver te zorgen.

In het algemeen moet een systeem worden voorzien om het water te laten circuleren, het te zuiveren en het terug in het bassin te voeren, en dit te doen met een schilderachtige waterval is altijd een fascinerende keuze.

Advertisement

Maar ook vele voorwerpen, zoals zelfs een oud wijnvat, kunnen voor dit doel als fontein worden gebruikt.

Net als bij een zwembad kan de ruimte rond de vijver worden ingericht met planten of een zithoek.

Advertisement

En het idee om een waterbed aan te leggen, misschien zelfs gebruik makend van het water dat uit de regenpijpen van de dakgoten wegloopt, is ook mooi.

Wat dacht je tenslotte van een vijver die ook een klein beekje creëert? Het is een meer ongewone vorm maar echt prachtig!

Zou je graag een vijver in je tuin willen hebben?

Advertisement