Wasmachinefilter: 3 handige manieren om hem schoon te maken zonder de vloer onder water te zetten

door Natasja

01 Juli 2023

Wasmachinefilter: 3 handige manieren om hem schoon te maken zonder de vloer onder water te zetten
Advertisement

Een van de fundamentele voorzorgsmaatregelen bij het onderhoud van de wasmachine is een grondige reiniging van het filter, die regelmatig moet worden uitgevoerd. Hoe vaker en uitgebreider het apparaat wordt gebruikt, hoe vaker het filter moet worden gereinigd. Meestal wordt aangeraden om dit drie of vier keer per jaar te doen, maar als je toevallig textiel wast dat vaak vervuild is met dierenharen of andere soorten vuil die het apparaat kunnen verstoppen, dan is het de moeite waard om iets vaker te controleren.

Dit is geen moeilijke handeling, maar wel een beetje lastig vanwege de positie van het filter, waardoor er vaak veel water over de vloer vrijkomt om het filter te verwijderen. Een ongemak dat echter kan worden omzeild of op zijn minst geminimaliseerd met de juiste voorzorgsmaatregelen.

Creativo

Creativo

  • De truc met de fles: een van de populairste online oplossingen is het gebruik van een plastic fles. Omdat het filter meestal aan de voorkant zit - vooral bij wasmachines met voorlader - vind je de behuizing aan de onderkant, onder het deurtje. Voordat je de behuizing opent en het filter losschroeft, snij dus de hals van een gewone plastic fles af en plaats de zo verkregen opening precies bij de behuizing van het filter, klaar om het water op te vangen dat eruit komt als je het eruit trekt. Leg voor extra veiligheid altijd oude handdoeken of theedoeken op de grond om het water dat eruit loopt op te vangen.
  • Het bakje: als je thuis plastic bakjes met lage randen hebt, kun je die op dezelfde manier gebruiken. Leg dus eerst wat vodden op de grond en plaats dan het bakje onder de filteruitgang, zodat het het water opvangt als het eruit loopt.
  • Op een vergelijkbare manier kun je gebruik maken van borden, schalen en elke andere houder die gemakkelijk past op het punt waar het de uitstroom van water opvangt.

Wat betreft het schoonmaken van het filter zelf, houd een teil met warm water en een beetje witte azijn klaar en laat het erin weken, nadat je vast vuil met de hand hebt verwijderd. Gebruik niet te veel azijn of te lang, want dit kan de rubberen afdichtingen of het plastic beschadigen. Je kunt ook waterstofperoxide gebruiken. Denk er ook aan om de filterbehuizing zelf grondig schoon te maken, die vaak vuil wordt door haar, haren en ander vuil - inclusief schimmel. Als je alles hebt schoongemaakt en gedroogd, zet je het filter weer in elkaar. En ondertussen blijft de vloer onbeschadigd!

Advertisement