Bereid de tuin voor op de lente: de klusjes die je moet doen om het seizoen goed te beginnen

door Natasja

01 April 2024

Bereid de tuin voor op de lente: de klusjes die je moet doen om het seizoen goed te beginnen
Advertisement

De komst van de lente brengt ook het hervatten van het werken in de moestuin en in de tuin met zich mee, die je tijdens het zomerseizoen veel voldoening zullen schenken met de levendige kleuren van hun bloemen en de smaak van hun vruchten.

Het laatste deel van de winter is echter niet alleen een tijd van wachten, maar moet worden gezien als een periode van voorbereiding op al het werk dat in de daaropvolgende seizoenen zal plaatsvinden: een goed voorbereide moestuin of tuin aan het einde van de winter zal beter groeien in de lente en de zomer.

Dus welk werk moet er worden gedaan om de tuin voor te bereiden op de lente? We laten het je hieronder zien.

Advertisement

1. Voorjaarsschoonmaak

1. Voorjaarsschoonmaak

@piropiro_photograph/Instagram

De eerste stap in het voorjaarsklaar maken van de tuin is deze volledig vrijmaken van afgevallen bladeren, onkruid en droge of dode planten. Composteer de gedroogde bladeren en planten, maar gooi het onkruid in de afvalbak zodat de zaden niet opnieuw onkruidgroei kunnen genereren. Profiteer hiervan om ook potten en schotels te ontdoen van afval en ongewenste planten, zodat de grond klaar is om de nieuwe voorjaarszaden te ontvangen.

Als je een kas in de tuin hebt, is dit het juiste moment om deze schoon te maken zodat hij goed is voorbereid op de start van het nieuwe groeiseizoen.

Advertisement

2. Verwijderen van parasieten

2. Verwijderen van parasieten

_an-account/Reddit

Maak ook van de gelegenheid gebruik om ongedierte uit de tuin te verwijderen, zodat ze de gewassen niet beschadigen tijdens de lente en zomer: controleer de grond en de vaste planten op eventuele aanwezigheid van larven of ongedierte zoals slakken, naaktslakken of bladluizen en verwijder ze volledig, zodat de tuin klaar is om de nieuwe vegetatie te verwelkomen zonder dat je alles moet herstellen na het planten.

3. Maak het tuingereedschap klaar

3. Maak het tuingereedschap klaar

Pleuntje/Flickr

De wintermaanden zijn perfect om het tuingereedschap te onderhouden: maak het grondig schoon en slijp het zodat het klaar is voor gebruik wanneer het lenteseizoen aanbreekt. Steriliseer het gereedschap zodat het geen ziekten en plagen verspreidt en zorg ervoor dat alles onbeschadigd en geslepen is; dit zorgt voor betere prestaties wanneer je het gebruikt en bespaart je tijd en moeite bij het verzorgen van de planten.

4. Bereid de voorraden voor

4. Bereid de voorraden voor

VikkiXRose/Reddit

Bereid de voorraad zaden en bollen voor op het zaaien in de lente: wat is een beter moment dan een koude, natte, late winterdag om rustig bloemen te selecteren en te kopen voor de lentetuin? Bestudeer de vereisten van elke plant die je wilt kweken en zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt wanneer je begint met zaaien.

5. Water opvangen

5. Water opvangen

basedrifter/Reddit

De winter is de beste tijd om na te denken over het installeren van een regenwaterreservoir, omdat dan de meeste regen valt. Het regenwater opvangen bespaart je niet alleen geld tijdens het zomerseizoen, het zorgt er ook voor dat je altijd een voorraad van het beste water voor de planten hebt.

Overweeg ook een automatisch irrigatiesysteem of zorg voor het onderhoud ervan: het zal perfect werken wanneer je het weer nodig hebt.

Advertisement

6. Onderhoud van omheiningen

6. Onderhoud van omheiningen

KilowattBravo/Reddit

Tot slot is de winter het juiste moment om je te wijden aan het onderhoud van hekken en omheiningen: controleer ze zorgvuldig op beschadigingen of tekenen van slijtage en repareer eventuele kapotte constructies om tijd te besparen tijdens de volgende seizoenen, wanneer je het al erg druk hebt met andere werkzaamheden in de tuin. Maak omheiningen en hekken grondig schoon om alle sporen van mos of schimmel of ander hardnekkig vuil te verwijderen. Breng na het volledige drogen een laag waterdichtheid aan om de constructies beter bestand te maken tegen weersinvloeden.

Dankzij deze werkzaamheden is de tuin klaar en ziet hij er op zijn best uit voor het begin van de lente!

Advertisement