Glazen potten en blikken: gebruik ze opnieuw om er prachtige plantjes in te plaatsen

door Natasja

25 Juni 2022

Glazen potten en blikken: gebruik ze opnieuw om er prachtige plantjes in te plaatsen
Advertisement

Een van de vele manieren om glazen potten en blikken te hergebruiken is ze om te toveren tot potten voor planten en bloemen. Je kunt veel verschillende planten maken om je huis, terras of tuin te versieren en uniek te maken. Alles wat je nodig hebt zijn wat herbruikbare potten, creativiteit en een beetje groene vingers. Er zijn veel originele en ruimtebesparende ideeën om het huis met groen te vullen en de ruimte mooi te versieren.

Bloemen, vetplanten en hydrocultuur zijn de hoofdrolspelers van de onderstaande creatieve ideeën.

Advertisement

Blikken, overgeschilderd in de kleuren van je keuze, waarin je kleine bloeiende planten kunt zetten, kunnen in rijen rond het huis of de tuin worden gehangen voor een zeer verfijnde decoratie. En ze kunnen ook worden gebruikt om de plaats van eender welk feest tijdelijk te versieren.

Advertisement

Je kunt er natuurlijk voor kiezen de potten in één kleur te verven of ze te versieren met de motieven en patronen van je keuze. Stippen, bijvoorbeeld, kunnen het geheel vrolijker en origineler maken, en een meer serieuze stijl verfraaien.

Probeer gaten te boren in de bodem van de blikken die je hebt overgeschilderd en doe er rechtstreeks aarde in met de zaden of kiemen om te groeien. Je zult de mooie resultaten zien.

En in dezelfde potten kunnen naast bloeiende planten ook vetplantjes worden geplaatst. De keuze zal worden bepaald door persoonlijke smaak en door milieu- en huiselijke kenmerken. De blikvanger zal nog steeds uitzonderlijk zijn.

Een vetplantje in een speciaal versierd blikje, als compositie, kan ook een prachtig cadeau-idee zijn. Verrijk het met strikken en mooie opvallende details. Voeg bijvoorbeeld een versierd handvat van ijzerdraad toe. Het zal een prachtig cadeau zijn.

Advertisement

Hetzelfde kan worden gedaan door het blik aan de onderkant samen te knijpen, zodat het de vorm van een enveloppe of een handtas aanneemt. Dit is eigenlijk iets wat we vaak doen wanneer we blikjes moeten weggooien en ze samenpersen om ze te verkleinen. In dit geval, speciaal gedecoreerd, zal het een mooi object worden.

En waarom zou je de blikken niet expres indeuken voor een slordig effect en er kiemen in planten? Voor een stijl geïnspireerd door het surrealisme is dit ideaal.

Advertisement

Het wordt steeds populairder om in glazen potten microtuintjes of terrariums te creëren. Dit wordt meestal gedaan met vetplanten, geëxpandeerde klei, potgrond en decoratieve elementen zoals kleine steentjes.

Glazen potjes en potten van verschillende vormen en maten kunnen worden gebruikt, maar de voorkeur gaat uit naar potten met een smallere hals en een enigszins gesloten opening om ervoor te zorgen dat binnenin het juiste vochtgehalte wordt gehandhaafd dat de planten nodig hebben.

Advertisement

En vervolgens kun je ervoor kiezen om de planten in veel kleine potjes te zetten of je kunt een groter potje zoeken en de eerder genoemde microtuin creëren met verschillende kleine plantjes erin.

Een laatste geweldig idee is om hydrocultuur te beoefenen in glazen potten of vazen. Dat klopt, je kunt planten in water laten groeien. Het enige wat je moet doen is de juiste trucs toe te passen en het zal niet eens zo moeilijk zijn.

Waar wacht je nog op? Laat je groene ziel de vrije loop door creatief recyclen te combineren met tuinieren. De voldoening zal enorm zijn en de ruimtes in huis veel mooier.

Advertisement