Verticale ruimte: 11 ideeën om ruimte te vinden voor planten in de tuin of op het balkon

door Natasja

30 Maart 2023

Verticale ruimte: 11 ideeën om ruimte te vinden voor planten in de tuin of op het balkon
Advertisement

Het zou fijn zijn om naar buiten te gaan en altijd ondergedompeld te zijn in een open plek, een klein bos, tussen duizend bloemen en geuren. Kortom, het zou ideaal zijn om altijd zoveel natuur naast ons te hebben, maar het is moeilijk om over zoveel ruimte te beschikken. Dit betekent echter niet dat je bij kleinere balkons en tuinen niet kan genieten van een groen hoekje. In feite kan bij gebrek aan vloeroppervlak waarschijnlijk ruimte worden gemaakt door verticaal te denken.

Bloembakken tegen de muur van het huis of langs de randen van de tuin, maar ook verhoogde bedden langs een oprit of schutting geven ons de mogelijkheid om zelfs in kleine ruimtes mooie arrangementen te maken. Laat je inspireren door onderstaande ideeën.

Advertisement

Een stevig net dat tegen de muur of schutting leunt, en vervolgens bakjes of potten om het te vullen. Je denkt een beetje zoals met geperforeerde panelen, alleen dan in een groene toets, om een kleine verticale tuin te creëren.

Advertisement

In plaats van een net kan je dan een rechtstreeks aan de muur te bevestigen steun van hout maken. Deze kan worden gemaakt van pallethout, hout uit bouwmarkten of zelfs een bedbodem met - precies - houten latten. Je kunt het in zijn natuurlijke kleur laten of het verven zoals je wilt, bij de potten en de kleuren van het omringende meubilair passend.

Een ander idee voor steunen om potten op te hangen: rails, zoals je ziet bij bepaalde inrichtingen om de muren van de keuken, studeerkamer/kantoor of thuiswerkplaats uit te rusten.

Je kunt een lijst maken van hout en dat vullen met een net zoals die voor afrasteringen worden gebruikt, strak gespannen. Je zou er dan terracotta potten in kunnen zetten en het zo vullen met planten.

Smeedijzer leent zich ook voor het maken van artistieke steunen die aan de muur worden bevestigd, om er vervolgens potten en plantenbakken aan op te hangen.

Advertisement

Soms bestaat de ruimte om een groene zone te creëren alleen langs de muren van het huis of de grens van het erf of de tuin, en dus kan het verticaal benutten van alle ruimte betekenen dat lange planken worden gemonteerd en dan enkele vrijdragende steunen bovenaan, zoals een oude ladder, waaraan hanging baskets met hangplanten kunnen worden gehangen.

Muren met planten dienen soms om schaduw te bieden, dus het kweken van klimplanten dicht bij het huis - zelfs op een balkon - die hun 'voeten' in grote potten hebben en vervolgens langs tralies groeien die als gordijn fungeren, is een idee om te overwegen.

Advertisement

Ook met het oog op krappe buitenruimtes worden verhoogde bedden erg handig: ze zetten de planten op een hoogte die gemakkelijker te hanteren is bij het snoeien, bemesten, schoonmaken, en ze helpen ook om de grond eromheen schoner te houden en er zonder problemen overheen te kunnen lopen.

Ze kunnen ook zitplaatsen herbergen, deze lange en smalle verhoogde bedden!

Advertisement

In deze zones is het mooi om planten die hoger groeien af te wisselen met andere die de bodem opvullen.

En als je echt maar een vierkante ruimte hebt, het soort dat gemakkelijk een buitenopslagplek wordt voor zelden gebruikte voorwerpen, zou een houten plantenbak met meerdere verdiepingen je minituin kunnen herbergen: veel mooier om te zien!

Heb jij al 'verticale' tuinen en bloemperken aangelegd?

Advertisement