Lelijke schutting in de tuin? Maak het mooi met een van deze 5 klimplanten

door Natasja

06 April 2023

Lelijke schutting in de tuin? Maak het mooi met een van deze 5 klimplanten
Advertisement

Tuinschuttingen, en alle andere die dienen om gebieden in de tuin af te bakenen, zijn fundamentele onderdelen van onze buitenruimte, maar ze zijn niet altijd gemaakt van materialen of in stijlen die we mooi vinden. Soms raken ze na verloop van tijd beschadigd, zoals bij sommige houten afrasteringen het geval is. Op andere momenten werden eenvoudige omheiningen of afscheidingen van bescheiden materialen geplaatst zonder aan iets anders dan functionaliteit te denken.

Een nieuw hek bouwen, vooral als je dat wilt doen met een net ontwerp en kwaliteitsmaterialen, betekent tijdrovend werk en aanzienlijke kosten, maar dat is niet noodzakelijkerwijs de enige manier om een schutting mooi te maken. Je kunt hulp krijgen van planten! Klimplanten zijn perfect voor dit doel.

Naast rozen en blauwe regen (die veel onderhoud vergen) zijn er ook andere soorten die gemakkelijker in toom te houden zijn en toch heel mooi zijn, soms zelfs geurend. Hier zijn er vijf om te overwegen.

Advertisement

Kamperfoelie (Lonicera caprifolium)

Kamperfoelie (Lonicera caprifolium)

Reddit

Op het platteland verspreiden de wilde exemplaren met hun roomwitte bloemen van de lente tot de zomer een bedwelmende geur en daaruit zijn vele cultivars van verschillende kleuren en vormen ontstaan, die ook zeer geurig zijn. Het zijn over het algemeen zeer sterke planten, die alleen in het eerste of tweede jaar verzorging nodig hebben, ook op halfschaduwrijke plaatsen kunnen groeien (hoewel ze dan iets minder bloemen produceren) en ook vrij koude temperaturen verdragen. Met hun mogelijke kleurencombinaties zijn ze een uitstekende keuze voor het bedekken van afrasteringsnetten.

Advertisement

Bougainvillea

Bougainvillea

thenineteenthhole/Reddit

Woon je daarentegen op een warme en zonnige plek, dan is er een grote klassieker die altijd het overwegen waard is: een bougainvilleahaag. Ze zijn geschikt voor plekken aan zee waar de winters niet te streng zijn. Als je ze in de zon plant, zorgen ze voor een spectaculaire bloei, terwijl een meer schaduwrijke blootstelling ervoor zorgt dat de plant vooral bladeren, maar weinig bloemen produceert. Ze mogen echter niet worden blootgesteld aan sterke wind.

Jasmijn en sterjasmijn

Jasmijn en sterjasmijn

tsunamiofcarbs/Reddit

Een geur die altijd heeft betoverd, vooral op zomeravonden, die van jasmijn (Jasminum L.) Soms is wat we waarnemen eigenlijk van een soortgelijke plant, die sterjasmijn (Rincospermum) wordt genoemd, maar ook dat is nog steeds een goede keuze voor omheiningen.

Jasmijn geeft de voorkeur aan zon en warmte, terwijl sterjasmijn het ook uithoudt waar de winters strenger zijn. Er is dus een optie voor elke behoefte!

Clematis

Clematis

raerawrr/Reddit

Om zo uitbundig te bloeien als ze verdienen, moeten ook deze planten hun blad aan de zon blootstellen. Ze kunnen echter niet tegen langdurige droogte, dus in de zomer, als de grond helemaal uitdroogt voordat de regen terugkeert, kun je ze het beste water geven. Het zijn planten die werkelijk grote oppervlakten kunnen bedekken met hun dichte loof met bloemen, die bij sommige soorten ook dubbel zijn, en in ieder geval altijd heel mooi om te zien.

Dagbloem (Ipomea)

Dagbloem (Ipomea)

Reddit

De dagbloem is een geslacht uit de windefamilie, die als onkruid wordt beschouwd, en wordt vaak de klokjesbloem genoemd. Er zijn eigenlijk honderden soorten, hoewel de meest voorkomende soorten erg op elkaar lijken: het zijn de kleuren (of zelfs schakeringen) van de bloemen die hen onderscheiden. Ze geven de voorkeur aan directe zon en temperaturen die in de winter niet onder de 12-14° komen, maar door ze de juiste blootstelling te geven zijn ze na het eerste jaar bijna zelfvoorzienend.

Welke van deze planten zou jij in je tuin willen kweken?

Advertisement