Minituinen in huis: 12 ideeën voor het inrichten van interieurs met planten zonder ruimte in te nemen

door Natasja

05 Januari 2023

Minituinen in huis: 12 ideeën voor het inrichten van interieurs met planten zonder ruimte in te nemen
Advertisement

Veel mensen hebben een groene vingers, maar missen een buitenruimte om hun vaardigheden te tonen. En er zijn ook mensen die geen genoegen nemen met balkons en tuinen, en het huis willen vullen met veel verschillende planten. Dit helpt niet alleen om het huis gezelliger en leefbaarder te maken, maar het kan ook een tijdverdrijf worden dat ontspant en bijdraagt aan ons welzijn.

Maar wat als er geen ruimte is voor de potten met kamerplanten waar we van dromen? Maak je geen zorgen, je kunt op veel verschillende manieren minituintjes creëren, echte miniatuur groene hoekjes.

Advertisement

Alsof het miniatuurscenario's zijn: oude glazen kunnen kleine werelden herbergen, als je maar de juiste vetplanten kiest.

Advertisement

En dat kan ook in keramische kopjes, theepotten en dergelijke.

Kleine stekjes, of eventueel zaden om te ontkiemen, zijn perfect voor kleine houders zoals blikjes. Zorg altijd voor voldoende afwatering.

Vetplanten lenen zich het best voor fantasierijke creaties, zelfs levende schilderijen.

Had je ooit gedacht dat je planten in oude zakhorloges zou zien?

Advertisement

Als je daarentegen composities wilt maken voor gebruik als ornament of als tafeldecoratie, kun je naast vetplanten ook bloembollen of zelfs mos gebruiken. En schik ze, eventueel, op stukken hout of schors.

Miniatuurwerelden met mos en andere planten zijn perfect in glazen houders.

Advertisement

En daarin zou je ook mini-watertuinen kunnen aanleggen, die misschien zorgvuldiger moeten worden onderhouden om gevaarlijke stagnatie te voorkomen.

Maar deze miniatuurwerelden in glazen houders (vazen, potten, taartstandaards... de keuze is bijna eindeloos) zijn allemaal een andere ervaring. Terraria (zo heten ze) is inderdaad een wereld die wacht om ontdekt te worden.

Advertisement

Wat mos betreft, het kan ook worden gekweekt op houten stammen, en is zeer schilderachtig.

Als je daarentegen een muur met planten wilt versieren, zijn er genoeg ideeën. Eventueel potten bevestigd aan houten steunen, zoals planken die patronen op de muur creëren.

Advertisement

Of een aantal zakken die de muur bedekken, perfect voor aromatische planten.

Klaar om je huis te decoreren met planten?

Advertisement