10 perfecte planten voor een prachtige rotstuin

door Natasja

06 Mei 2023

10 perfecte planten voor een prachtige rotstuin
Advertisement

Rotstuinen zijn een mooi en nuttig element in elke groene ruimte: ze vergen minder zorg dan een traditioneel gazon of bloemperk, vooral wat het waterverbruik betreft, en zijn dus efficiënter en gemakkelijker te onderhouden. Ze doen echter niets af aan de schoonheid van het landschap: integendeel, ze kunnen een podium worden voor combinaties van planten die met hun vormen en kleuren het hele jaar door emoties kunnen oproepen.

Geschikte planten kunnen bodembedekkers, grassen, vetplanten en meer zijn. Er zijn allerlei soorten, en ze staan ook prachtig op lage muurtjes, soms zelfs in de kieren van een oude muur. Vind de plant die je het mooist vindt!

Advertisement

Scheefkelk (Iberis sempervirens)

Scheefkelk (Iberis sempervirens)

Aquarius3845/Reddit

Ze zijn bestand tegen droogte en matig strenge wintertemperaturen, waardoor het bovengrondse deel mogelijk uitdunt, maar niet verdwijnt. In het voorjaar behoren ze tot de eerste bloemen die bloeien, waardoor prachtige witte kussens ontstaan. Ze houden van de zon en hebben niet veel water nodig.

Advertisement

Vlambloem (Phlox subulata)

Vlambloem (Phlox subulata)

SerpentsDance/Reddit

Ze houden van koele, lichte plaatsen, maar niet blootgesteld aan direct zonlicht tijdens de warmste uren en seizoenen. Ze worden vaak gebruikt voor gazons en om de ruimte tussen stenen te versieren om tuinpaden te creëren, maar ze zijn ook perfect tussen de keien van een rotstuin. De bloemen zijn meestal roze of fuchsia, en geven een prachtig kleurenspel!

Muurleeuwenbek (Cymbalaria muralis)

Muurleeuwenbek (Cymbalaria muralis)

Wikimedia commons

Als je door de straten loopt, zie je gemakkelijk deze kleine groene, vlezige, drielobbige blaadjes, bezaaid met kleine bloemetjes die bijna op mini-orchideeën lijken. In feite slaagt de muurleeuwenbek erin om in de scheuren van muren en wanden te groeien, en haalt het niet altijd om in de grond te groeien. Perfect voor rotstuinen!

Duizendknoop (Persicaria capitata)

Duizendknoop (Persicaria capitata)

Creativo

Een snelgroeiende bodembedekker met bonte bladeren en schattige lichtroze bolvormige bloemen, die verschijnen vanaf het voorjaar tot het eerste koude weer. Hij kan in de winter verdwijnen als het klimaat erg koud is, maar hij zaait zich zo gemakkelijk opnieuw uit dat je hem altijd terug zult zien.

Gevlekte dovenetel (Lamium maculatum)

Gevlekte dovenetel (Lamium maculatum)

hazcan/Reddit

Hij wordt vaak behandeld als onkruid, misschien vanwege zijn gelijkenis met de brandnetel, maar de gewone dovenetel steekt helemaal niet en produceert in het voorjaar zeer mooie bloemen en bladeren die paars kleuren in de zon. Bovendien zijn bestuivende insecten er dol op, waardoor het een waardevolle bron is voor ons ecosysteem. Er zijn ook veel cultivars van de lamium, met bladeren en bloemen in verschillende kleuren, die vaak ook geschikt zijn voor de teelt in rotstuinen.

Advertisement

IJsbloem (Delosperma)

IJsbloem (Delosperma)

UnderstandingEmpty21/Reddit

Deze bodembedekkende vetplant is zeer decoratief en vult snel ruimte, vooral in rotstuinen. Hij houdt van zonnige plaatsen en kan korte vorstperiodes verdragen, maar niet te vaak.

Kleine maagdenpalm (Vinca minor)

Kleine maagdenpalm (Vinca minor)

peelshe/Reddit

Deze klimplant produceert vanaf het vroege voorjaar tot in de zomer blauw-lila bloemen (er zijn ook witte of roze cultivars) en behoort tot de vaste planten die zich het gemakkelijkst in de omgeving verspreiden. Hij kan ook in de schaduw of halfschaduw groeien, maar zal meer bloemen produceren als hij vier tot vijf uur per dag in de zon staat.

Advertisement

Wilde tijm (Thymus serpyllum)

Wilde tijm (Thymus serpyllum)

Katamaranga/Reddit

Een dicht tapijt van kleine blaadjes het hele jaar door, en dikker bij mooi weer, de kruiptuim is ook uitstekend geschikt als bodembedekker in plaats van een gazon, en niet alleen in rotstuinen. Hij heeft kleine roze of roodachtige bloemen die hem echt mooi maken in het voorjaar.

Gele akelei (Aquilegia chrysantha)

Gele akelei (Aquilegia chrysantha)

Stan Shebs/Wikimedia Commons

Er zijn veel soorten Aquilegia, die het bijna allemaal goed zouden doen in een rotstuin. De gele akelei verdient misschien de voorkeur als je een stukje geel wilt invoegen. Deze onderscheidt zich een beetje van de anderen: de stervormige bloemen zijn in feite rechte, dunne stelen van 30 tot 80 cm hoog!

Advertisement

Blauw schapengras (Festuca glauca)

Blauw schapengras (Festuca glauca)

Tubbysweetbundle011/Reddit

Niet alleen bloemen: je kunt kiezen uit duizenden grassen, en een die een speciaal tintje geeft is blauw schapengras. Met zijn zeer dunne bladeren, die ronde, dichte kussens vormen met een schattige zilverblauwe kleur, is hij perfect om af te wisselen met rotsen en andere bloemen!

Welke plantencombinaties vind jij het mooist?

Advertisement