In korte tijd laten groeien: 8 kamerplanten die weinig water nodig hebben

door Natasja

13 Februari 2023

In korte tijd laten groeien: 8 kamerplanten die weinig water nodig hebben
Advertisement

Planten zijn perfect om zelfs in een modern, hypertechnologisch gebouw in de meest kunstmatige stadscentra een ontspannende oase van natuur te creëren, maar ze hebben constante zorg en aandacht nodig om te gedijen. Dit is de reden waarom de meeste mensen dit opgeven zonder het te proberen: in tegenstelling tot vroeger, toen men meer tijd thuis doorbracht, brengen werk, sociaal leven, sport en dagelijkse taken ons tegenwoordig vaak buitenshuis, waardoor onze woningen vaak niet meer zijn dan plaatsen om de nacht door te brengen. 

Maar we moeten niet opgeven zonder het te proberen: er zijn namelijk talloze soorten voor binnen die heel weinig zorg nodig hebben om gezond en sterk te groeien! We presenteren 8 planten die leven met weinig water en je veel voldoening geven met een minimum aan inspanning.

Advertisement

1. Beaucarnea recurvata

1. Beaucarnea recurvata

Ulfl/Wikimedia Commons

Bekend als rooketende plant vanwege zijn buitengewone vermogen om branden te weerstaan, of als olifantspoot vanwege zijn zeer dikke basis, is het een plant die inheems is in de hete, droge gebieden van Midden-Amerika. Deze plant is heel gemakkelijk te kweken, zowel in potten als in aarde, waarbij alleen gelet moet worden op de temperaturen, die nooit onder de 10 graden mogen komen. Hij moet op een zeer lichte plaats staan, zelfs in de volle zon; van mei tot september kan hij buiten worden gehouden. In de winter hoeft hij niet te worden bewaterd, tenzij de grond helemaal droog is, terwijl hij in de zomer regelmatiger water nodig heeft, hoewel altijd vrij spaarzaam.

Advertisement

2. Geluksbamboe

2. Geluksbamboe

Bernard Ladenthin/Wikimedia Commons

De geluksbamboe is een bijzondere plant die een beetje Japanse sfeer in je huis kan brengen. Hij kan in aarde en in water worden gekweekt, hoewel de laatste methode het meest wordt aanbevolen. Om ervoor te zorgen dat hij altijd de juiste bewatering krijgt en om de pot meer persoonlijkheid te geven, kun je hem kweken in praktische gekleurde waterbollen, waardoor je met een gerust hart een aantal dagen weg kunt zijn. De enige aandacht moet uitgaan naar temperatuurschommelingen, die hij niet verdraagt, en naar het licht, dat nooit direct mag zijn.

3. Senecio rowleyanus

Bekend als de rozenkransplant, dankt hij zijn naam aan de dikke, ronde bladeren die lijken op de bekende ketting; het is een prachtige decoratieve plant die prima tegen droge omgevingen en weinig water gen kan. In de winterperiode, na de bloei, gaat hij in vegetatieve rust en heeft dus geen verzorging nodig, behalve heel weinig water en goed gedraineerde grond.

4. Postelein

4. Postelein

Bobjgalindo/Wikimedia Commons

Postelein is zo gemakkelijk te kweken dat het soms onkruid wordt. Het is een bloeiende plant die zeer weinig water nodig heeft. Hij houdt alleen niet van de kou en daarom is het het beste om hem tijdens het koude seizoen binnen te houden en hem constant licht te geven, zodat hij zijn prachtige bloei kan laten zien.

5. Metroxylon sagu

5. Metroxylon sagu

Arpingstone/Wikimedia Commons

Bekend als de sagopalm, is het een zeer kortstammige plant die zeer geschikt is voor binnenshuis. Hij heeft veel indirect licht nodig en hoeft maar eens in de drie weken water te krijgen, in de winter zelfs eens per maand.

Advertisement

6. Zamioculcas zamiifolia

6. Zamioculcas zamiifolia

Jon Braggins/Wikimedia Commons

Deze plant komt oorspronkelijk uit Madagaskar en heeft, afhankelijk van het seizoen, genoeg aan één of twee keer per maand een glas water. Hij kan zowel in de schaduw als op een zeer lichte plaats leven, men moet alleen oppassen dat hij niet aan directe zon wordt blootgesteld.

7. Euphorbia milii

7. Euphorbia milii

Tangopaso/Wikimedia Commons

Ook bekend als Christusdoorn vanwege de zeer grote doornen op zijn stam, is het een prachtig bloeiende vetplant. Hij heeft alleen water nodig als het klimaat bijzonder warm en droog is, in ieder geval alleen als de grond droog is. In de winter moet hij binnen worden gehouden en mag hij niet onder de 4 graden komen; hij wordt het best gekweekt op een zeer lichte plaats.

Advertisement

8. Tillandsia

Hoe kunnen we de Tillandsia, of Dochter van de Wind, niet noemen in deze lijst. Deze plant is heel bijzonder, winterhard en zelfvoorzienend, want hij leeft zonder grond of water en neemt vocht en voedingsstoffen rechtstreeks uit de lucht op. Hij moet op een schaduwrijke en niet te droge plaats worden gekweekt, waarbij hij in de winter eenmaal per maand en in de zomer eenmaal per twee weken wordt verneveld. 

Advertisement