De 10 meest voorkomende fouten bij het verzorgen van kamerplanten

door Natasja

12 Juli 2023

De 10 meest voorkomende fouten bij het verzorgen van kamerplanten
Advertisement

Als je een passie hebt voor tuinieren, geef je die niet op, ook al is de beschikbare ruimte klein en beperkt tot de kamers van een kleine stadsflat. En niets geeft meer voldoening dan de planten zo mooi en weelderig te zien groeien als in hun natuurlijke omgeving.

Het kan echter gebeuren dat de planten er niet altijd gezond uitzien en soms verliezen we er zelfs een paar; de oorzaken kunnen velerlei zijn, maar in de meeste gevallen zijn ze te vinden in de manier waarop we ze hebben verzorgd. Er zijn een aantal veelgemaakte fouten onder binnentuiniers en als je ze kent, kun je ook leren hoe je ze kunt vermijden zodat de planten altijd gezond en bloeiend zijn. 

We laten je hieronder de 10 meest voorkomende fouten zien bij het kweken van kamerplanten.

Advertisement
Pexels

Pexels

  1. Geen onderzoek doen: de eerste, zeer veel voorkomende fout als het aankomt op binnenkweken is om een plant te kopen die alleen gebaseerd is op zijn schoonheid, zonder onderzoek te doen voor de aankoop. Misschien heb je een plant gezien in een kwekerij of bij een vriend thuis en ben je er zo door gecharmeerd dat je hem voor jezelf wilt kopen. Maar niet alle planten zijn geschikt voor elke omgeving, dus je moet je voor de aankoop goed informeren als je niet binnen een paar dagen of weken een mislukking wilt meemaken.
  2. Verlichting: de tweede fout wordt gemaakt wanneer je thuiskomt met de plant; je kunt je nieuwe planten niet gewoon in de flat zetten en ze laten staan waar ze staan, je moet de juiste plek voor ze vinden. Zoek een plek met de juiste lichtomstandigheden, vooral de richting van het zonlicht. Bij het kiezen van de kamer waar de plant komt te staan, is het belangrijk om de blootstelling van de ramen te weten, zodat je weet of en wanneer je plant zonlicht krijgt.
  3. Plek: pas ook op voor warme of koude tocht en plaats je nieuwe planten niet naast radiatoren, kachels of airconditioners: hete of koude lucht kan fataal zijn voor je plant, vooral als de plant afkomstig is uit gebieden met een koud of warm klimaat.
  4. Inconsistente verzorging: het verzorgen van planten is een taak die op de juiste manier gedaan moet worden en als je veel reist of veel uren van huis bent, is het misschien niet de juiste keuze. Elke plant heeft specifieke verzorging nodig die je niet zomaar kunt veranderen, vooral als het gaat om water geven. Als je besluit een plant te kopen, zoek dan uit welke verzorging de plant nodig heeft en vraag jezelf af of je de plant deze verzorging kunt geven.
  5. Water geven: als je je planten water geeft, zullen de meeste mensen kraanwater gebruiken. Planten houden echter niet van deze keuze, vooral als het water erg rijk is aan mineralen. Kraanwater is een goedkope en snelle bron, maar voordat je het water voor planten gebruikt, moet je het koken en 24 uur wachten.
  6. Vochtigheid: de luchtvochtigheid is ook doorslaggevend voor de planten; afhankelijk van hun herkomst geven ze de voorkeur aan een droger of vochtiger klimaat en het is belangrijk om hier rekening mee te houden als je besluit om ze in huis te halen.
  7. Bemesting: een verzorging die vaak wordt vergeten is bemesting, vooral omdat dit maar af en toe hoeft te gebeuren. Deze handeling is echter essentieel zodat je planten altijd alle voedingsstoffen hebben die ze nodig hebben. Maak er een gewoonte van om een herinnering in te stellen om je planten te bemesten, ze zullen je er dankbaar voor zijn.
  8. Verpotten: verpotten is ook een fundamentele praktijk bij het kweken. Een flink gegroeide plant in een pot die de wortels niet de juiste ruimte geeft, zal er onvermijdelijk onder lijden. Verpotten is ook nodig om de grond te vernieuwen, omdat die na verloop van tijd de neiging heeft om te eroderen en zijn vermogen te verliezen om de planten voldoende te voeden.
  9. Stof: bladeren hebben de neiging om veel stof op te hopen en het verwijderen ervan, hoewel een vreselijk vervelende klus, is belangrijk voor de groei van planten. Stof voorkomt dat zonlicht de bladeren bereikt, waardoor de fotosynthese wordt vertraagd.
  10. Ongeduld: de laatste maar niet de minste fout is het ontbreken van het geduld dat nodig is om je planten te verzorgen; raak niet gefrustreerd omdat ze niet groeien zoals je zou willen of, integendeel, omdat ze te snel groeien. Elke plant heeft zijn eigen tijden en het is belangrijk om die te respecteren zonder ooit de nodige zorg op te geven en zonder op te geven. Welke van deze fouten maak jij bij het verzorgen van je planten?

Advertisement