Reuzenmieren of termieten? Leer onderscheid te maken tussen de twee soorten voor gerichte actie

door Natasja

23 Juli 2023

Reuzenmieren of termieten? Leer onderscheid te maken tussen de twee soorten voor gerichte actie
Advertisement

Het gebeurt wel eens dat we schade aantreffen in de houten meubels en ons afvragen welk ongedierte dit heeft veroorzaakt. Termieten en reuzenmieren zijn twee soorten die veel overeenkomsten vertonen en allebei hout vernietigen, waardoor ze soms aanzienlijke schade aanrichten aan de meubels en woningstructuren.

Daarom is het van het grootste belang om te leren hoe je ze herkent, zodat je snel kunt ingrijpen en de schade kunt beperken. Deze twee insecten kunnen gemakkelijk van elkaar worden onderscheiden door simpelweg te kijken naar de vorm en kleur van hun lichaam en naar de schade die ze hebben aangericht.

We leren je vandaag hoe je deze twee soorten van elkaar kunt onderscheiden, met een paar handige tips om ervan af te komen.

Advertisement

Reuzenmieren

Reuzenmieren

Zomby_Boi/Reddit

Het eerste fundamentele kenmerk van reuzenmieren is hun zeer smalle en opvallende middel. Hun lichaam is verdeeld in drie segmenten: kop, borst en achterlijf. Hun antennes zijn gebogen in twee segmenten, terwijl de vleugels uit twee paar bestaan; de voorvleugels zijn groter dan de achtervleugels en zijn goed geproportioneerd ten opzichte van het lichaam, dat donkerbruin, soms zwart, roodachtig of geel is.

Deze insecten maken gladde tunnels, die ze 's nachts verlaten om op zoek te gaan naar voedsel, zoals fruit, vlees, zoetigheden of voer voor huisdieren. Ze geven de voorkeur aan vochtig hout en laten sporen van hun passage achter met kleine hoopjes zaagsel rond de gaten die ze in het hout hebben gegraven. Hun schade aan houten constructies is vrij bescheiden in vergelijking met houtmieren, maar nog steeds vrij aanzienlijk. Hun aanwezigheid kan eenvoudig geëlimineerd worden door mogelijke voedselbronnen te verwijderen.

Advertisement

Termieten

Termieten

caffeinated_unicorn/Reddit

In tegenstelling tot reuzenmieren is het lichaam van termieten even breed en verdeeld in slechts twee segmenten, kop en borst. Hun antennes zijn recht en zien eruit als kralensnoeren en hun voor- en achtervleugels zijn even lang en veel langer dan hun lichaam en variëren in kleur van donkerbruin tot grijs. Deze vleugels zijn erg kwetsbaar en vallen gemakkelijk af. Daarom zie je ze vaak bij de ingang van termietenheuvels.

Termieten maken ruwe, met modderkorst bedekte tunnels die ze bijna nooit verlaten, daarom zijn ze veel moeilijker te herkennen. Ze voeden zich met hout en zijn zeer destructief voor de structuren van huizen, ze voeden zich met zowel droog als vochtig hout. De schade aan structuren is zeer ernstig, omdat ze meedogenloos hout eten. Professioneel lokaas en chemische sprays zijn nodig om ze uit te roeien.

Nu je weet hoe je ze herkent, weet je ook hoe je er vanaf komt.

Advertisement