Breng een pan met knoflook aan de kook en mieren komen niet in de buurt van je huis

door Skip

28 Augustus 2023

Breng een pan met knoflook aan de kook en mieren komen niet in de buurt van je huis
Advertisement

Er zijn van die perioden in het jaar waarin mieren op zoek gaan naar ingangen in de huizen van mensen, zeker als men naast parken woont of op het platteland, en zeker als die ingangen en spleetjes wat groter zijn. Dan hebben die bezige beestjes meer kans om binnen te komen. De keuken is een lievelingsdoelwit maar mieren aantreffen bij badkamers of kelders is ook geen uitzondering.

Mieren zijn niet kwaadaardig al is het zeker niet aangenaam om ze door je voedselvoorraden heen ziet lopen of elders in huis ziet zwerven, reden dus om verschillende maatregelen te nemen. Voordat je ze echter gaat uitroeien kan je ook proberen op een afstand te houden. Hiervoor kunnen we een alledaags keukeningrediënt inschakelen, knoflook.

Advertisement
Creativo

Creativo

Knoflook is een van die natuurproducten waar veel insecten mieren inbegrepen, niet dol op zijn. Zelfs wij mensen ruiken de scherpe geur van knoflook! En we kunnen er makkelijk een spray van maken die is te gebruiken rondom huis maar ook in de tuin.

Regel 4 of 5 knoflookteentjes en een pannetje. Vul het pannetje met water en pel de knoflook zonder de schillen weg te gooien. Doe de knoflook in het water. Je kan de knoflooktenen heel laten of ze een beetje pletten zodat het vocht erin wat vrijkomt. Je kan de schilletjes er ook bij doen, al is dit niet strikt noodzakelijk. Breng aan de kook en laat 15 minuten of langer borrelen. Dan kan je laten afkoelen zonder iets te filteren, zo blijft de knoflook verder intrekken.

Wanneer alles helemaal is afgekoeld haal je alle harde delen eruit en giet je het vocht over in een sprayflacon en heb je nu een product dat je kan spuiten op de plekken waardoor mieren het liefste naar binnen komen in je huis. Als je de knoflookgeur niet prettig vindt kan je het buiten aanbrengen, op vensterbanken en rondom de spleten en kieren waar ze binnenkomen. Vergeet niet om periodiek te sproeien omdat de geur gaandeweg zal verdwijnen.

Je kunt wel dit plan een beetje aanpassen. Je kan kruidnageltjes toevoegen, pepertjes (gemalen of in stukjes) of zelfs uienschillen. Dit zijn allemaal producten met geuren waar mieren niet dol op zijn en die tegelijkertijd ook niet schadelijk zijn voor huisdieren en planten in tegenstelling tot sommige insecticiden in poedervorm.

Advertisement