Weg met die vliegen: 3 middelen om ze weg te houden en 2 DIY vallen

door Natasja

06 Juli 2023

Weg met die vliegen: 3 middelen om ze weg te houden en 2 DIY vallen
Advertisement

Zodra het niet meer te koud is en zolang de temperaturen hoog genoeg blijven, zijn vliegen in huis een probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Je kunt jezelf enigszins beschermen met muggennetten, maar het is zeker ook essentieel om het huis goed schoon te maken, te beginnen met het verwijderen van etensresten, voedsel eten buiten de koelkast bederft, afval dat onaangename geuren produceert, maar ook vuile kleren, dekens, lakens en al het andere waarvan je weet dat het deze insecten aantrekt.

Toch is het niet ongewoon om te merken dat, ondanks deze voorzorgsmaatregelen, er soms een paar vliegen, of ook echte zwermen, de kamers binnendringen. Hoe kun je de aanwezigheid van deze insecten bestrijden? We kunnen een paar methoden gebruiken om ze weg te houden, maar ook vallen.

Advertisement
eriamjh_sk/Reddit

eriamjh_sk/Reddit

Middelen

Het bekendste en makkelijkst te bereiden middel is dat van citroen (of andere citrusvruchten) en kruidnagels: het is een echt grootmoeders trucje, geschikt voor droge huizen waar er geen risico is dat vocht de citroen te snel laat rotten. Het enige wat je hoeft te doen is de kruidnagels in het vruchtvlees van de citroen te steken, dat je in een schaaltje of schoteltje bewaart, en het vervolgens op vensterbanken of bij deuren legt waar vliegen kunnen binnendringen. Het werkt ook op dikke plakken of partjes citroen.

Katoen en essentiële oliën, nog zo'n makkelijke en goedkope truc. In het schoteltje, geplaatst zoals in het vorige middel, leg je wattenbolletjes waarop je etherische olie van citroen, citronella, eucalyptus of lavendel giet.

Etherische oliën kunnen ook worden gebruikt als spray: voeg ze toe aan water en spray ze op de gordijnen of zelfs de bekleding. Nog beter is het als je gedestilleerd water gebruikt.

Vallen om thuis te maken

  • Papier, suiker en honing: giet 100 ml water, 150 ml honing en 130 ml suiker in een klein pannetje. Smelt alles op een laag vuur. Als het aan de kook komt, laat je het al roerend 10 minuten zachtjes koken, haal het dan van het vuur en laat alles afkoelen. Knip ondertussen repen papier, laat aan één kant een gat over om ze met een touwtje op te hangen. Als het mengsel koud is, doop je het papier erin en leg je elke strook op een bakplaat met bakpapier en laat je het een nacht in de uitgeschakelde oven drogen. De volgende dag zijn ze droog, maar plakkerig, dus maak er touw aan en hang ze rond het huis.
  • Appelciderazijn en suiker: giet gelijke delen water en azijn in een doorzichtige pot, voeg twee eetlepels suiker toe en plaats de pot in de buurt van de ramen (misschien niet in direct zonlicht) of op plaatsen waar vliegen het gemakkelijkst het huis kunnen binnendringen.

Advertisement