Hoe vaak moet je je kleren wassen? Er is een regel om dit te helpen bepalen

door Natasja

13 Juli 2023

Hoe vaak moet je je kleren wassen? Er is een regel om dit te helpen bepalen
Advertisement

Het wassen van kleding is een van de belangrijkste gewoonten voor een goede hygiëne in het dagelijks leven, maar het kan zijn dat je het te vaak doet, of juist niet vaak genoeg. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de keuze van het moment om de was te doen: het soort vlek en vuil dat e moet verwijderen, het soort stof, maar ook de tijd die het kost om de was te doen en hoe je het ophangt, wat je ertoe aanzet om de relevante klusjes op de meest geschikte tijdstippen van de week te organiseren.

Er is echter een algemene richtlijn die enigszins als basisregel werkt en die te maken heeft met hoe je de kleding gebruikt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Het belangrijkste criterium is in feite de manier waarop elk kledingstuk wordt gedragen. Laten we het uitleggen: alles wat meer in contact komt met het lichaam moet vaker worden gewassen en omgekeerd. Dus ondergoed dat in contact komt met de huid moet na elk gebruik worden gewassen (slips, sokken, hemden, bijvoorbeeld), misschien kan je iets langer wachten met kleding die kwetsbaarder is, zoals bepaalde beha's of panty's. Maar ook daarmee moet je nooit te lang wachten, tenzij het sportkleding is, die na elk gebruik in de wasmachine moet.

T-shirts en broeken zitten er een beetje tussenin: je begrijpt zelf dat als ze erg vies worden, vooral als er zweet, bloed of soorten vuil van voedsel in zit die hardnekkigere vlekken maken, je ze snel moet wassen, anders kun je ze weer dragen totdat je neus en ogen je waarschuwen dat het tijd is om alles in de wasmachine te stoppen.

Sweaters, truien en nog meer jassen en jacks, zoals je misschien al geraden hebt, kunnen daarentegen vrij lang wachten, behalve natuurlijk altijd in het geval van moeilijke vlekken die om de een of andere reden kunnen ontstaan.

Er zijn echter categorieën kleding die bijna nooit gewassen mogen worden. Een daarvan lijkt spijkerbroeken te zijn: door ze te vaak te wassen, verandert de kleur en vooral de manier waarop ze zich vormen, dus moeten ze pas worden gewassen als het echt niet meer kunt, misschien na 3 of 4 keer dragen en niet eerder, maar zelfs langer wachten, tot wel 10 keer, als je er niet mee hebt gezweet en ze niet vol zitten met andere soorten vuil.

Hoe vaak was jij je kleren meestal?

Advertisement