Koffiedik op de vensterbank is het gemakkelijke en goedkope antwoord op een veelvoorkomend probleem

door Natasja

28 Juli 2023

Koffiedik op de vensterbank is het gemakkelijke en goedkope antwoord op een veelvoorkomend probleem
Advertisement

Elk jaar zijn er vaste, of in ieder geval terugkerende, afspraken waar we graag zonder zouden willen. Eén daarvan is met die categorieën insecten die ons stipt komen opzoeken in huis tijdens de warmste periodes. Vliegen, muggen en vliegjes vliegen overal rond en ze uit huis houden is een probleem, maar dan zijn er ook nog de mieren, die voor ons ongevaarlijk zijn, ze zijn ook schoon, maar het is geen pretje om ze in de keuken rond te zien scharrelen.

Dus wapenen we ons met een hele reeks vallen, afweermiddelen en systemen om deze onwelkome aanwezigheid weg te houden of zelfs te elimineren. Onder de wapens in ons bezit bevindt zich ook, voor sommigen misschien onverwacht, koffiedik.

Advertisement
Creativo

Creativo

Er zijn heel veel alternatieve toepassingen voor koffiedik dat waardevol afval is geworden, het soort dat je nooit moet weggooien, maar juist opzij moet leggen. En wanneer de eerste mieren verschijnen, is het tijd om het te gebruiken.

Omdat het een drank is die de meeste mensen regelmatig drinken, ook thuis, is het gemakkelijk om koffiezetapparaten te hebben die elke dag hun koffiedik moeten legen. Waarom zou je het koffiedik dan niet bewaren in plaats van weg te gooien? Het kost niets en het enige waar je op moet letten is dat je het goed droogt, anders vormt het schimmel als je het in kleine, afgesloten bakjes stapelt, waardoor het onbruikbaar wordt.

In het geval van mierenbestrijding is het gebruik heel eenvoudig. Omdat koffiedik een geur heeft die zeer ongewenst is voor deze dieren, strooi je gewoon wat op de vensterbank of rond de omtrek waar je ze het vaakst ziet lopen. Idealiter doe je dit als het nog maar net droog is, maar als het erg warm is en je strooit het goed uit, kun je ook het nog vochtige koffiedik verkruimelen, dat dan vanzelf droogt. Plaats koffiedik vooral dicht bij de plek waar mieren het huis binnenkomen, dan werkt het als een natuurlijk afschrikmiddel.

Koffiedik kan ook onaangename geuren absorberen en (als het al droog is) zelfs een beetje vocht, dus het is dubbel nuttig.

Als je het daarentegen wilt gebruiken tegen muggen of vliegen en vliegjes, kun je het langzaam verbranden, zoals je dat doet met wierook (zonder vlam, maar alleen door rook te produceren) in een blikken of misschien keramieken of glazen potje. In dit geval moet het natuurlijk perfect droog zijn, zodat het kan branden. Je gebruikt het net als muggenwerende middelen of kaarsen.

Goede redenen om koffiedik te bewaren, vind je ook niet?

Advertisement