Vergeet harde, gekreukte kleding met deze eenvoudige DIY oplossing

door Natasja

26 Juli 2023

Vergeet harde, gekreukte kleding met deze eenvoudige DIY oplossing
Advertisement

Een van de huishoudelijke taken waar je niet te lang onderuit kunt is zeker de was, die geduld en vaak een minimum aan planning vereist. Afhankelijk van het soort kledingstukken en stoffen die moeten worden gewassen, moeten er verschillende ladingen worden gedaan, elk met een eigen wasprogramma en droogvereisten. De verschillende categorieën te wassen kledingstukken zorgen er dus voor dat je meer of minder tijd verliest, maar in alle gevallen wil je dat de stoffen zacht, geurig, schoon en misschien niet al te gekreukt uit de wasmachine komen, zodat je ze, met de trucjes bij het ophangen, niet hoeft te strijken.

Wat kun je echter doen als je ziet dat de was aan het einde altijd een beetje hard en te gekreukt is? Je kunt een eenvoudige DIY oplossing toepassen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Allereerst, welke DIY methode je ook verkiest om de vezels van het wasgoed te verzachten en op te rekken, er zijn altijd een paar dingen die je niet moet vergeten om ervoor te zorgen dat je precies de resultaten krijgt die je wilt.

Zo is het belangrijk om niet te overdrijven met centrifugeren, want dat is voornamelijk verantwoordelijk voor het kreukelen van de kleding; vermijd ook het wassen van kleding met te veel wasverzachter, want dat hoopt zich op tussen de vezels en heeft het tegenovergestelde effect van wat je zou willen; laad de trommel ook nooit voor meer dan ongeveer 80% van zijn capaciteit, want anders wordt de kleding niet alleen niet goed gewassen (omdat het water er niet goed tussendoor kan stromen, samen met de zeep), maar zal het ook veel meer kreuken dan normaal. Het is ook het beste om te hoge temperaturen te vermijden, tenzij dit strikt noodzakelijk is om hygiënische redenen.

Als je eenmaal hebt gezorgd voor deze regels voor goed gebruik van de wasmachine, kun je jezelf ook helpen met een ingrediënt dat we allemaal meestal in de keuken hebben: zout.

Eén ding moet duidelijk zijn: we lezen vaak dat zout zowel reinigt als wast, maar dit is slechts tot op zekere hoogte waar. In feite doodt het sommige bacteriën, maar niet allemaal, en bovenal kan het geen vuil van stoffen verwijderen, vooral niet als het gaat om vettige vlekken. Om het dubbele resultaat van reinheid en hygiëne te bereiken, moeten wasmiddelen worden gebruikt. Zout moet daarom worden beschouwd als een zeer nuttig additief, maar niet als vervanging voor het gebruikelijke wasmiddel.

Hoe kun je de eigenschappen ervan benutten? Er zijn verschillende manieren.

  • door het direct in de wasmand te gieten, 3 eetlepels is voldoende
  • door het op te lossen in warm water, denk aan ongeveer een glas water voor 3 eetlepels zout. Laat het vervolgens afkoelen en voeg desgewenst 3 druppels van een essentiële olie naar keuze toe. Op dit punt kun je het direct in de trommel gieten of ook in het wasverzachtervakje van het bakje.

Start een wasprogramma (de aanbevolen gemiddelde temperatuur is 40° voor de meeste niet-elastische kleding) en klaar is Kees!

Wat is jouw favoriete methode voor onfeilbaar wasgoed?

Advertisement